Monday, August 25, 2008

En stor klem til Posten Norge

Når markedsliberale snakker om hvor mye flinkere private er enn det offentlige, så er det en regel med flere unntak. Det finnes private firmaer som er vel så fastgrodde og arrogante som det offentlige ofte er. Og det finnes offentlige institusjoner og monopoler som er dynamiske og kundeorienterte. La meg i dag fortelle hvor glad jeg er i Posten Norge. Som en over gjennomsnittet forbruker av nettbutikker mottar jeg pakker rett som det er. For noen år siden måtte jeg hjem tidlig fra jobben for å rekke "Postkontoret". I dag holder de til på Meny, og har åpent til 21. Enkelte nettbutikker tror de gjør meg en tjeneste når de sender via UPS og DHL, men de leverer kun på dagtid. Posten leverer gjerne på kvelden. Valgmuligheter! Service! Vakkert. Å besøke en bank er derimot like horribelt i dag som for 10 år siden - det er bare webteknologien som har reddet dem fra en imagekatastrofe.

En organisasjon trenger to ting for å være dynamisk: Dødsfrykt og kundebegjær. Dødsfrykt er vissheten om at man ikke kan ta livsgrunnlaget sitt for gitt, og kundebegjær er en kultur som sulter etter faste og fornøyde kunder. Dette er mulig i det offentlige, men det er vanlig i det private. Det er derfor jeg liker privatisering, fordi den beste måten å skape dødsfrykt og kundebegjær på i en organisasjon er å sende den ut i verden uten skattefinansierte støttehjul. Posten har tydeligvis funnet en annen måte, og all ære til dem for det. Men privatisering er den mest pålitelige.

Labels:

2 Comments:

At 25 August, 2008 18:43 , Blogger Knut Sparhell said...

Posten er god på pakker.

Sist jeg skulle ha en pakke som hastet, via en stor, internasjonal leverandør (altså ikke Posten), skjedde den misforståelse at pakka ble forsøkt levert kl 8:30 på en forretningsadresse der de åpner kl 9. De hadde mit tlf-nummer, og jeg var 5 min unna, men neida. De tok pakka med tilbake til sitt lager Oslo, 100 km unna, som "ikke leverbar". Så jeg måtte kjøre til Oslo for å hente den selv der, bare et par km fra lageret til leverandøren den ble sendt fra. Neste gang ville jeg hente selv der, sa jeg, men det ville ikke leverandøren, da de har avtale med dette selskapet.

Hvis Posten ikke får levert på døra er det bare å hente den, i nærbutikken eller på Posthandelen, kort vei unna for de fleste.

Man kan ikke drive distribusjon ved at en bil starter fra Oslo kl 05 hver morgen og tar en runde på Østlandet, til de som åpner døra når de passererer.

Men jeg vet andre private aktører har avtaler med lokale butikker for pakkelevering. Det har også fungert greit. De har ofte kveldsåpent også, tilfelle man var ute på reise hele dagen.

 
At 25 August, 2008 19:00 , Anonymous Bernt said...

Nå skal det sies at Posten sin hjemlevering ikke er noe mer pålitelig enn de private. Jeg har flere ganger måttet sjekke pakken på nett og fått beskjed om "forsøkt utlevert" til tross for at jeg var hjemme på det tidspunktet. Jeg er heller ikke alene om å ha opplevd det. Heldigvis er det ikke veldig mye penger tapt, men det er surt å ha betalt for hjemleveringen i nettbutikken når posten sine bud ikke kan stoles på.

En annen ting er at jeg har mistet flere verdifulle pakker med teknologi/pcutstyr i ferieperioder når posten leier inn tenåringer for å ta den ekstra pågangen. Heldigvis finnes det gode garanti og forsikringsordninger, men posten har et stykke å gå når det gjelder pålitelighet.

 

Post a Comment

<< Home