Romjulsbrettspill for voksne: Agricola

Agricola ble ingen suksess i romjula.  Bl.a. fordi reglene tar en evighet å forklare – og det er bare “familieversjonen”: Standardreglene kompliseres av hundrevis av kort man kan spille underveis.  Man bør helst spille gjennom dette en gang eller to før man kjenner spillet godt nok til å legge en god plan for å vinne.  Agricola er altså et spill for de mer dedikerte brettspillerne.

Og det er jo jeg, så jeg liker dette godt.

Agricola simulerer gårdsdrift, og metaforen er uvanlig godt gjennomført.  Dette er et spill hvor du pløyer jord, kjøper såkorn, sår, høster, baker, avler dyr, – og får barn.  Og alt dette er bygget inn i spillmekanismen på en helt naturlig måte.  Jeg er imponert over hvor gjennomtenkt spilldesignet er.

Agricola spilles over få runder, med et begrenset antall handlinger til rådighet hver runde.  Siden hver handling bare kan utføres av én spiller i hver runde, (f.eks. “pløy et nytt jorde på gården din”), er spillerne gjerne nødt til å finne hver sine vinnerstrategier.

Spennende.  Men ikke helt riktig for denne forsamlingen.

Og dermed er romjula snart over, men i tilfelle du skulle befinne deg sammen med venner eller familie på andre tider av året også, anbefaler jeg en kikk på Sequence, Bandu og Pandemic.  Alle gode spill på hver sin måte, og alle enkle å komme i gang med.

Lov meg uansett én ting: Slutt å kjøpe brettspill i bokhandelen.  Også om det er til barn.  Kjøp dem på spillskrinet.no eller brettspill.no.