Teknologianmeldere

Teknologianmeldere har litt det samme forholdet til andre forbrukere som vinkjennere og HiFi-entusiaster har til andre som bare er glad i vin og musikk. De har en eksepsjonell evne til å fange opp detaljer og nyanser som er uviktige for de fleste andre. De kan skrive en mobiltelefonanmeldelse full av ord som megapiksler og prosessormodell uten å få med seg det viktigste: At denne telefonen, som de fleste andre som har kommet de siste årene, er mer enn bra nok, men ganske skjør fordi den slutter å funke etter et par år og bygget ved hjelp av slaveri og overgrep. Designet i California, produsert i Helvete.

Teknologianmeldere vil heller snakke om skjermfrekvenser og Bluetooth-versjoner. De har en felles interesse med produsentene i å late som om det foregår en rivende utvikling innen mobilmarkedet som det er viktig å henge med på. Ellers har de jo ingenting å skrive om.

Dette er en bløff. Det finnes teknologier hvor det skjer viktige fremskritt fra år til år, men de viktigste fremskrittene som gjenstår i mobilmarkedet er noe produsentene ikke har noen interesse av og som anmelderne ikke tenker på: Holdbarhet og produksjonsforhold. Kanskje den eneste mobilprodusenten som tenker på dette er ../fairphone/. Innenfor andre teknologiområder, som laptoper, finnes det kanskje ingen.

Teknologianmeldere nevner forhold som dette kun som mindre viktig faktorer. Joda, Fairphone 3 er produsert med mindre bruk av overgrep og vil kanskje kunne brukes i fem år, for de som bryr seg om slike sære ting, men det er dessverre ikke bra nok når den samtidig ikke støtter trådløs lading.

Dermed er det urettferdig å sammenligne teknologianmeldere med vinkjennere og HiFi-entusiaster, siden nyansene disse har lært seg å sette pris på faktisk kan tilføre glede til livene til de som har slike evner. Jeg antar at vinkjennere kan få så mye nytelse ut av en ekstra god flaske vin at det for dem er verdt den høye prisen. Kanskje ikke alle vinkjennere, men noen.

Men hvilken teknologientusiast, med untnak av gamere, får en slik glede ut av å bruke en dings med litt mer skjermoppløsning, litt mer minne, og den nyeste utgaven av den beste prosessoren?


Tilbake til teknologi og start.