Friday, July 25, 2008

Æsj, for en terminologi!

Hodejegerne er min første Jo Nesbø-roman, og jeg er ikke sikker på om det blir noen flere, om ikke noen overbeviser meg om at dette var uvanlig svakt fra Nesbø. For denne kriminalthrilleren om hodejegeren som stjeler fra jobbkandidatene sine, og nå bare skal utføre det siste store kuppet (åjada! "men alt går ikke etter planen" osv), begynner dårlig. Fryktelig dårlig, og den karrer seg bare gradvis oppover til å bli akseptabel. Det er noe klønete over Nesbøs forsøk på å overbevise oss om at vår antihelt er en lynende intelligent drittsekk. Det blir bare på liksom, og den satiriske skildringen av elitemiljøet han tilhører treffer ikke bedre. Det er ikke ekte. Jeg tror ikke på det. Men etterhvert skjer det noe. I takt med økende puls og et eksploderende antall lik finner Nesbø stemmen sin, dialogen er ikke lenger til å le av, (joda, overskriften er et sitat), og karakterene får noe som nærmer seg dybde. Handlingen er og blir idiotisk, men det er i og for seg greit i en god, trashy spenningsroman. Noe dette totalt sett ikke er, men kanskje kunne ha blitt om forlaget hadde overtalt Nesbø til å skrive om de første 100-150 sidene. Så hva skal man lese i stedet? På sitt beste minner Hodejegerne meg om hvorfor jeg liker Øyvind Myhres politiske thrillere: En himmel av jern, og 1989. Du finner dem kun brukt, og du får liberalistisk paranoia med på kjøpet, men det er langt bedre lesning enn dette.

Labels:

4 Comments:

At 26 July, 2008 17:47 , Anonymous Virrvarr said...

Jeg leste Snømannen av Nesbø og irriterte meg over det samme. Jeg kommer ikke til å lese flere bøker av ham. Det er platt.

 
At 27 July, 2008 08:56 , Blogger Bjørn Stærk said...

Flott, da har jeg en god unskyldning for å ikke lese noe mer av ham.

 
At 28 July, 2008 18:21 , Blogger Vox populi said...

Jeg kjøpte boka av 2 grunner. Den ene er at jeg synes Harry Hole-variantene til tider har vært bra krim, så jeg var nysgjerrig på en evt. fornyelse. Den andre er at han gir bort inntektene fra boka til et fond som skal styrke lese- og skriveferdigheter hos barn i u-land. Så selv om jeg deler mye av kritikken din, så var det altså ikke helt bortkastet.

Jeg tør heller ikke å nulle en forfatter basert på èn bok. Det kan jo komme noe lesverdig.

 
At 28 July, 2008 18:26 , Blogger Bjørn Stærk said...

Vox Populi: Men kan du ikke bare gi pengene direkte til et slikt fond selv? ;) Du finner sikkert et her: http://www.charitynavigator.org/

 

Post a Comment

<< Home