Saturday, January 10, 2009

Store og små Midtøsten-meninger

Jeg er lei av de store meningene om Midtøsten-konflikten. Gi meg heller mange små.

Stor mening: "Israel gjør helt rett i å svare på angrep" / "Palestinerne har vel ikke noe annet valg"

Liten mening: "Det er ordentlig fæle forhold for folk som bor i Gaza, og har vært det lenge, krig eller ei" / "Israel lever med en reell fare for et nytt Holocaust" / "Alle i Midtøsten ville tjent på fredelig sameksistens"

Forskjellen er at en liten mening kan etterprøves, og at en stor mening reduserer alt til et enkelt for eller mot. De store meningene er behagelige, derfor handler alt om dem. Enhver liten mening vil derfor bli besvart med en stor. ("Det er fælt i Gaza" => "Ja men det unskylder vel da ikke ..?!")

Løsningen på Midtøsten-debatten (men ikke konflikten) er å slutte med store meninger.

"Jammen .. da kan jeg jo ikke lenger være for eller mot!" Ja nettop. Så går verden fra å være klar til uklar, og i stedet for å dømme blir du nødt til å lytte og tenke.

Labels:

3 Comments:

At 10 January, 2009 20:49 , Anonymous Bernt said...

Godt sagt. Jeg har innsett at konflikten har en så lang historie at uforbeholden støtte til en part er kort sagt dumt. Etter å ha sett venner og bekjente joine "fan-grupper" på facebook, og høylytt si at en part er "ond" osv begynner jeg å lure på hva det er som gjør at nordmenn er så voldsomt (pun intended) engasjert i akkurat denne konflikten. Jeg vil si at vi ikke er i stand til å debattere dette skikkelig med det klimaet som eksisterer nå. Til og med i USA, der folk stort sett er uforholdsmessig pro-Israel vil jeg si at den offentlige debatten har bedre vilkår. Å ønske en av partene vondt vil neppe føre noe godt med seg.

Når noen tar opp temaet, pleier jeg å prøve å styre det over på de menneskelige lidelsene, problemene med okkupasjonen, Hamas' sin ideologi og israelsk mangel på langsiktig politikk. Hvis jeg tror vedkommende ikke vil føle seg fornærmet, prøver jeg å overbevise om at det norske debattklimaet om denne konflikten (dessverre) er ganske giftig på grunn av fokuset på følelser istedenfor fakta og pragmatisme.

 
At 11 January, 2009 21:23 , Anonymous frr said...

Nettopp. For med de store ordene forsvinner ofte både fornuft og læring. Godt sagt.

 
At 17 January, 2009 16:12 , Anonymous Konrad said...

Tiltredes. Jeg prøver bevisst å holde meg til de små, partielle meningene. Og svarene blir som du så presist observerer store meninger, ja flere tusen års historie blir ofte trukket inn. Sukk.

 

Post a Comment

<< Home