Saturday, June 20, 2009

Den farlige Islamdebatten

Dagbladet spurte nylig synsere om muslimer kan komme i flertall i Norge, og hva dette isåfall vil medføre. Begge sider ble invitert, og artikkelen gjorde ikke mer enn å videreformidle ulike synspunkter.

Mange ble mer provosert av at spørsmålet ble stilt enn av svarene på det. Konrad kalte hele artikkelen illeluktende, og anklaget Dagbladet for å ville melke en lukrativ islamfobi-trend.

Jeg forstår kritikken. Spørsmålsformuleringen setter feilaktige premisser, så som at norske muslimer er og vil forbli en enhetlig gruppe.

Men debatten var i gang lenge før Dagbladet plukket den opp. Å starte en debatt på dårlige premisser er uansvarlig, men å oppsummere en debatt som allerede pågår er ikke bare ansvarlig men verdifullt. Og det er nettop den hånlige "æsj så ekkelt!"-tonen som er årsaken til at debatten kom slik på villspor i utgangspunktet.

Skal avisene nå spørre hva som skjer hvis det blir for mange jøder i Oslo?

1) Hvis dette ble diskutert av mange nordmenn burde avisene absolutt plukke det opp. Hvis en avis velger feil side kan man kritisere den for det, men ikke for å oppsummere debatter som allerede pågår.

2) Ja hvorfor ikke? Hva er vi redde for? En avisartikkel er det ikke verdt, men jeg håper at flere enn jeg kan besvare et slikt spørsmål om vi skulle møte det, og ikke løper avgårde i vill panikk. Hvis ikke, hva hindrer en ny fremvekst av jødehat?

Islamdebatten i Norge trenger en opprydning, men ikke av folk som er redde for å få skitt under neglene.

Labels:

6 Comments:

At 20 June, 2009 23:26 , Anonymous Anonymous said...

Utrolig nok presterer denne "Konrad" å anklage Dagbladet for å melke "islamofobien". Det er helt bakvendt, for er det noe Dagbladet har blitt, så er det en sosialistblekke langt ute på venstresiden. En god venstrearms lengde ut på siden for Al-Klassekampen til og med.

Ashan er inne på det, men han tar bare for seg begynnelsen. Se på Libanon. Det var et kristent land. Nå står det på randen av å bli et muslimsk land der en by før ble kalt midtøstens paris. Det er vel ikke det nå lengre?

Det er naivt å tro at tendenser vi ser i dag ikke skulle bli forsterket om vi bare overser det og tror at det går bort av seg selv mens vi fortsetter å ta inn store antall av nye muslimer.

Spaceman Spiff

 
At 20 June, 2009 23:41 , Blogger Bjørn Stærk said...

"Det er helt bakvendt, for er det noe Dagbladet har blitt, så er det en sosialistblekke langt ute på venstresiden."

Ekte sosialister leser ikke Dagbladet i gledesrus. Virkeligheten er at de store mediene i Norge er prinsippløse, de velger vinklinger som fungerer bra på TV og avisforsider. I blant favoriserer disse vinklingene venstresiden, andre ganger høyresiden. F.eks. er FrP flinke til å bruke dette.

Dette er i alle tilfelle irrelevant for denne saken, da skribentene i Magasinet på nett har lite med papiravisa å gjøre. Til gjengjeld begår de noe av den mest oppegående journalistikken i Norge i dag.

"Se på Libanon. Det var et kristent land. Nå står det på randen av å bli et muslimsk land der en by før ble kalt midtøstens paris. Det er vel ikke det nå lengre?"

Nå er det ikke Libanon vi snakker om her, men Norge. Situasjonen er på alle måter forskjellig, så på hvilket grunnlag trekker du slutninger?

 
At 21 June, 2009 01:03 , Blogger Konrad said...

Helt enig med Bjørn, avisene/TV driver journalisme, de har lagt bort den politiske agendaen (bortsett fra at det er god journalisme å avsette statsråder). Det var på en måte enklere med partiaviser.

 
At 21 June, 2009 16:16 , Anonymous Bernt said...

Jeg orket ikke trykke på artikkelen engang. Den er så grunnleggende misvisende og problemstillingen så uinteressant at den rett og slett forsøpler debatten.

Jeg synes absolutt det er bra at media har tatt opp islamproblematikken og innvandringsproblematikken. Vi har kommet langt siden slutten av 90-tallet hvor man ble stemplet som rasist bare man satte spørsmål ved noe som hadde innvandringen å gjøre. Jeg var ung og dum og var blant de som mente at FrP og andre kritikere burde holde kjeft.

Men når vi tar debatten, så får vi ta den på en ryddig måte, og det er totalt uinteressant å prate om e slikt scenario. Snakk gjerne om demografi, snakk om ghettoer, gjenger, omskjæring, bortføring av barn til hjemlandet for skolering i islam, gærne imamer osv osv. Alt dette er mer reellt enn tesen Dagbladet diskuterer.

 
At 22 June, 2009 22:19 , Anonymous Anonymous said...

Å la rabiate ideologer overdøve fagfolk og professorer er et tegn på at vår sivilisasjon synger på siste verset og vil kollapse under egen tyngde.

 
At 23 June, 2009 06:31 , Blogger Bjørn Stærk said...

Neh .. for sånn er det alltid. Ikke dermed sagt at det er ufarlig.

 

Post a Comment

<< Home