Thursday, July 16, 2009

Valgkamp 2009 - Sakene så langt

Jeg har de siste månedene gått gjennom partiene sak for sak for å finne ut hvem jeg skal stemme på. Fremgangsmåten har vært at jeg først formulerer hva jeg selv står for, og deretter finner ut hva partiene sier om dette i partiprogrammene. I blant har jeg blitt overrasket over hvem jeg landet på.

De aktuelle partiene har vært Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. De uaktuelle partiene har jeg ignorert, noe jeg synes andre politikkbloggere også kunne gjøre i blant. Fortell hva dere er for, ikke bare hvem dere er mot.

Status så langt er:

Miljøvern - Venstre, og få gjerne kjernekraftverk med i programmet også
Samferdsel - Venstre, fordi bilpendling i storby er irrasjonelt
Narkotika - Ingen, måtte våre etterkommere tilgi oss
Kultur - Fremskrittspartiet, la oss fjerne pengene og se hva som skjer
Utenrikspolitikk - Høyre, men vi er og forblir et irrelevant land
Skole - Fremskrittspartiet, fordi vi trenger eksperimentering og valgfrihet
Innvandring/integrering/islam - Splittet mellom Høyre, uten entusiasme, og virkelighetsfjern PK-drøm
Helse - Fremskrittspartiet, fordi privat-ansatte leger ikke er slemme
Skatt og økonomi - Fremskrittspartiet, fordi vi har en forvokst Kjekt å ha-stat

Det er flere saker jeg kunne gått gjennom, men jeg tror det er på tide å ta en avgjørelse. Hvem blir det, og hvorfor? Prioriterer jeg det sosialliberale i Venstre eller det markedsliberale i FrP, eller går jeg balansegang med Høyre? Følg med!

Labels: ,

7 Comments:

At 16 July, 2009 13:38 , Blogger Håkon said...

Hei Bjørn.

Jeg er Høyremann.
Jeg har alltid hatt et godt øye til Venstre pga dere politikk for småbedriftene. Jeg stemte sågar Venstre i 2005 i et desperat forsøk på å redde Bondevik2.
Men, da Lars sa at Venstre velger Jens over Jensen var det nok.
Venstre skal aldri få sette inn Jens på mine vegner.
Og - jeg tror det er derfor du ser KRF og V nå utradere segselv. De drakk giftbegeret.

Bilpending til storbyer KAN være irrasjonellt. Men, min erfaring fra da jeg pendlet Drammen-Oslo i mange år er at det er en person i bilene fordi det er folk som trenger bilen i jobben.
De skal ut til kunder, de skal hente, de skal levere, og noen vet ikke en gang hvor de skal være den dagen.
Og så er det håndtverkere. Malere, elektrikkere, rørleggere, u name it. Og så er det varetransporten, da. Jeg skjønner det ikke, men lastebiler skal også inn til Oslo samtidig med alle andre.
Tog er bra. For de det passer for. Men, togkapasiteten er sprengt og kjøreledningene faller ned to-tre ganger i uka, så det er ikke noe alternativ for mange.
Derfor - vi må få på plass nytt kontrollanlegg for tog.
Men, det er ikke enten-eller mellom bil og tog. Det er både og.

Narkotika. Altfor milde straffer. Tiltal for drapsforsøk for hver brukerdose omsatt. Det er jo det det er!

Kultur. FRP er ikke for å ta pengene vekk fra kultur. Har du lest overskrifter igjen, nå ?
FRP vil stille krav til den kulturen som skal få offentlige penger. Som f.eks. at det kommer noe folk har glede av ut i den andre enden.

Utenrikspolitikk. Enig. Det er færre folk i Norge enn i Birmingham. Men, sammen med andre kan vi gjøre en forskjell. Derfor må vi inn i EU.
Jeg sammenligner det ofte med Østfoldbenken på Stortinget. Den er så liten. Den betyr ikke noe. Kan vi ikke ta den vekk ?
De andre fylkene bestemmer jo alikevel. Det samme med Troms. Så lite fylke. Det er like greit at de ikke er der.
Get it ? Vi er en del av et hele. Og må være med.

Skole. Enig.

Innvandring. For både FRP og Høyre. Mot Venstre. Det er på tide at vi ser at vi oppdrar våre egne barn ved å stille krav til dem. Og da skjønner de etterhvert at de har ansvar og plikter.
Vi kan ikke få folk tilpasset Norge uten å stille krav og gi plikter.


Så - jeg er enig med mye av det du sier, Bjørn. Jeg ville bare påpeke feilen om kultur først og fremst og også dele litt synspunkter.

Til lykke med valget!

 
At 16 July, 2009 14:03 , Blogger Bjørn Stærk said...

"Men, min erfaring fra da jeg pendlet Drammen-Oslo i mange år er at det er en person i bilene fordi det er folk som trenger bilen i jobben."

Ja, og så har du de som kjører barna til barnehage. Og jeg tror at hvis det bare var disse som pendlet med bil i Oslo-området, så ville køene forsvinne. Problemet er alle andre. Derfor er jeg for bompenger og rushtidsavgift, slik at bilistene betaler for de ulempene de påfører alle andre, (som blir stående i køen bilistene forårsaker).

"Narkotika. Altfor milde straffer. Tiltal for drapsforsøk for hver brukerdose omsatt. Det er jo det det er!"

Dette har man jo forsøkt en stund. Stadig strengere straffer. Det eneste man oppnår er å bruke store ressurser på å bekjempe narkotikasalget, og å dytte opp inntektene til kriminelle. Det bør ikke være lov å selge farlige stoffer, men i stedet for å se på dette som et kriminelt problem tilsvarende ran, burde vi dele problemet i to: På ene siden skal vi hjelpe de avhengige først til å leve et greit liv, og så bli kvitt avhengigheten. På den andre siden skal vi sørge for at det er dårligere penger å tjene i narkotikasalg.

Og så er det jo flere ufarlige og relativt ufarlige stoffer som bør legaliseres.

"FRP er ikke for å ta pengene vekk fra kultur. Har du lest overskrifter igjen, nå ?"

Det var ment som en flåsete oppsummering av mitt eget standpunkt. Jeg er klar over at de ikke ønsker å nedlegge Kirke- og kulturdepartementet. Men nå er jo dette allikevel prinsippet bak de kuttene FrP faktisk ønsker å gjennomføre: Fjern pengene, se hva som skjer.

 
At 16 July, 2009 14:31 , Blogger Håkon said...

Hei Bjørn.
Vi er visst noe mer uenig enn jeg trodde da jeg skrev på innlegget ditt.

Køen mellom Drammen og Oslo begynner i Asker og på en normal dag ca 06.20.
Asker er ca 2 mil fra Oslo og da er det ikke kø i den form at det beveger seg sakte. Det er veldig stille og man triller av og til.
2 mil på 1/2-2 timer er helt vanlig. Da er du i ca 10 km/t i snitt. Ikke 100 som fartsgrensen er der.
Min "rekord" er noe over 3 timer. Da tar jeg ikke med de første snøfall. Da er det ikke sikkert man kommer frem. På motorvei.

Derfor tror jeg ikke det er "alle de andre". Jeg tror ikke det er mange som planlegger tur til Ikea i den rushen.
Jeg vet derimot flere i Drammen som planlegger møter i Oslo. I 11 tiden for å slippe den køen.
Hvem er "alle de andre" som du tror står i den køen fordi det er moro ?

Bompenger og rushtidsavgifter er bare et bevis på hva jeg sier. Det har ikke blitt mindre køer til Oslo etter bomringen kom.
Og prisen har økt fra 10 til 25 kr over årene. Og det blir ikke mindre kø.
Kan vi snart trekke sluttningen at folk faktisk MÅ ha med seg bilen til Oslo ?
Hvor mye mer skal vi teste før vi konkluderer med det ?


Jeg syns salg av narkotika er drapsforsøk. Nå sankker jeg derfor om selger, ikke bruker.
Om selger blir tiltalt for 10 drapsforsøk om han selger 10 doser er det bra. Vekk me'n.
Om smuggleren blir tiltalt for det samme er det topp. Vi trenger ikke disse smuglerne.
Jeg har venner som har kommet seg fra narkotikaen og jeg har bekjente som ikke har det.

Vi behandler helt feil i Norge. Det er ikke bare å sette folk på et senter og så mene at de blir friske av opplegget der.
De må ville det. De må ville det mer enn noe annet. Som om Cindy Crawford stod på døra di og spurte om en date. Så mye må de ville det.
Jentene finner ofte motivasjon i å bli gravide. Men selv det er ikke sterkt nok mange ganger.
Dette sitter dypt.
Det er derfor det er så stor tilbakefalls prosent. Man jobber teknisk med dette, men ikke nok mentalt.
Man må jobbe opp motivasjonen.
Og er ikke motivasjonen der, ja da kan man sende personen ut igjen. Muligheten for å bli frisk er null og da er det bare bortkasta.

Jeg hører regjeringen får kjeft for køen til avvenning. Jeg skjønner regjeringen der, jeg.
Jeg er bare usikker på om den skjønner det selv.


Prinsippet med kulturen og FRP er mer : Det du ikke kan leve av er en hobby.
Se på Ari. Han skrev et par tynne lefser og de kom ut etter ca 3 års arbeid på hver av dem.
Det er noe man kan gjøre på kveldenen og på hytta. Og da skal man selvfølgelig tjene på det han gir ut, men man skal ikke prøve å si at det er ens arbeid.

 
At 16 July, 2009 14:43 , Blogger Bjørn Stærk said...

"Hvem er "alle de andre" som du tror står i den køen fordi det er moro ?"

De som kjører rett til jobb, blir på jobben til de er ferdige, og så kjører hjem igjen, uten å ha bruk for bilen til andre formål. De gjør det ikke nødvendigvis fordi det er moro, men fordi det er mer praktisk for dem enn alternativene.

Problemet er at de som gjør dette påfører de som tar bussen ekstra ulemper. Hver gang noen unødvendig tar bilen, betaler jeg i form av lengre reisetid. Den kostnaden er det mest rettferdig å dytte tilbake på bilisten. Det er litt som med forurensning. La oss si at jeg slipper ut giftstoffer i drikkevannet. Det er ikke mitt drikkevann. Jeg lider ikke. Men de som bor i området gjør det. Da må staten tre til og flytte problemet tilbake til meg.

For bilisme tror jeg den beste måten å dytte problemet tilbake på bilistene er i form av utgifter, f.eks. bomring. Det eneste dette betyr er at de utgiftene de allerede påfører andre, nå må bli betalt av dem selv i stedet. Så må de selv vurdere om det fremdeles er verdt å kjøre, (er det viktig for jobben å kjøre så blir nok svaret ja). Du må gjerne mene at det er trist at bilisme skal være så dyrt. Men det er altså ikke snakk om å finne på nye kostnader, bare for å være jævlig, men å flytte kostnadene som allerede finnes, tilbake på de som forårsaker dem. Hva kan være mer rettferdig?

 
At 16 July, 2009 15:16 , Blogger Håkon said...

Det er besynderlig hvordan brukerfinansiering i veitrafikken blir sett på som rettferdig.
Men - bare noen steder, da. Bare på Sør og Østlandet. I nord skal det ikke være brukerfinansiering. Det løner seg ikke.
Og da blir det skjevt, men det snakker vi ikke om.
Se en gang et kart over hvor bommene er i Norge. Så ser du hvem som betaler for egen vei og hvem som får av staten.
Det fins ikke rettferdighet.

Videre tviler jeg på om de som syns brukerfinansiering egentlig mener det er så rettferdig som de skal ha det til.
Hvorfor skal ikke barneforeldrene betale det som det koster å ha barn i barnehage ?
Hadde ikke det vært rettferdig ? Jeg er med å betaler nå pga statsstøtten og det er da urettferdig at barnløse meg skal betale for andre plass ?
Og jeg har ikke vært på sykehuset på så lenge jeg kan huske. Hvorfor skal jeg betale for andres syke ?
Det må da være rettferdig at de betaler for det selv ?

Infrastruktur, Bjørn. Det er vårt ansvar. Vårt felles ansvar og glede og sorg.

Samfunnet har latt være å ta sitt ansvar. Billistene betaler veiavgift. Og den går ikke til veier. Samfunnet har sviktet.
Man kan ikke bare kreve inn veiavgifter og unnlate å bygge vei der det trengs.

 
At 16 July, 2009 16:02 , Blogger Bjørn Stærk said...

"Og jeg har ikke vært på sykehuset på så lenge jeg kan huske. Hvorfor skal jeg betale for andres syke ?
Det må da være rettferdig at de betaler for det selv ?"

Du misforstår. Jeg sier ikke at vi ikke skal dele på utgiftene til veier. Jeg sier at når alle bilistene i Oslo-området insisterer på å reservere 5 meter asfalt til seg selv, på samme tidspunkt hver dag, så skaper det en kostnad (i form av tid) for oss som kjører buss. Den kostnaden bør de betale selv. Det er som om jeg skulle kaste søpla i hagen din. Kjempepraktisk for meg, dumt for deg.

Økonomer kaller dette for negative eksternaliteter. Det er når noen gjør noe som skaper kostnader for andre, uten at det går ut over dem selv. Løsningen er da å dytte kostnadene tilbake på den som forårsaker dem.

 
At 11 September, 2009 12:13 , Blogger Angelsen uploader said...

Det er mange som av gode grunner er veldig uenig med deg her. Bilistene har allerede betalt tredobbelt for de ulemper de påfører andre. Ditt forslag om bompenger vil jo ikke ha noen effekt med mindre noen lar bilen stå. Da skal man som bilist altså først betale tredobblet, og deretter ta bussen. Dette blir meningsløst siden bilistene allerede har forhåndsfinansiert økning av kapasitet i veinettet. Det blir da politikernes fordømte plikt å akseptere at folk kjører bil, uavhengig av om de må eller bare vil. Detaljstyring av folks vaner når dette ikke er nødvendig er antiliberalistisk.

 

Post a Comment

<< Home