Friday, August 28, 2009

Bloggtreff med Willoch og Isaksen

Jeg tok en tur innom et bloggtreff på Høyres Hus i dag. Kåre Willoch og Torbjørn Røe Isaksen snakket og svarte på spørsmål. Mens Willoch åpnet med å oppsummere Høyres historie illustrerte Isaksen bilismens fallitt ved å bli sittende fast i kø og komme for sent.

Det ble servert pizza og brus mens Willoch snakket, noe jeg kanskje ville trodd stred med det konservative dannelsesbegrepet, samtidig som det illustrerer samarbeidsviljen med FrP.

Etter å ha hørt om alt det gode Willoch mener Høyre har utrettet i 125 år, spurte jeg om det var noen viktige saker i norsk historie hvor Høyre hadde stått på feil side. Willoch svarte at de stod for dårlig økonomisk politikk på 1920-tallet, og Isaksen trakk fram Høyres motstand mot stemmerett for kvinner. Begge snakket seg kjapt tilbake til å skryte av partiet. Tilgivelig nok.

Etterpå hadde jeg en interessant prat med Isaksen om Fremskrittspartiet fremvekst. Han mente at det er en myte at FrP representerer et generelt folkelig opprør mot kultur- og makteliten, slik Magnus Marsdal hevder i FrP-koden, og at det hovedsaklig er innvandringsspørsmålet de har fått velgere på.

Jeg er ikke overbevist, men det er en interessant tanke: Er det forsket på dette? Er det mulig at FrP har bommet med anti-elitismen sin, og at ingen bryr seg om papirkulekasterne? Jeg tror FrP har ganske god innsikt i hvorfor folk stemmer på dem. Men jeg vil gjerne se tallene.

Labels:

1 Comments:

At 07 September, 2009 01:17 , Blogger Alf Kåre Lefdal said...

Jeg tror FrP representerer et opprør mot idealismer generelt, deriblant hele kultureliten og mye av makteliten. FrP sine velgere er folk som er opptatt av det synlige og håndfaste for dem selv. Dette er et domene som tidligere har vært dominert av AP, men som AP tildels forlot fra 70-tallet og utover med miljøbevegelsens inntog.

Min vurdering er derfor at det er miljøspørsmålene veiutbygging, bensinavgifter, bilpriser, bompenger og CO2-avgifter som er hovedgrunnen til at folk stemmer FrP.

 

Post a Comment

<< Home