Wednesday, August 12, 2009

Den umulige statsministerkandidaten

TV2 har ikke fått med seg at Siv Jensen umulig kan bli statsminister etter valget. Alle sier så, men likefullt sitter hun der i statsministerduell med Jens Stoltenberg.

Og hun gjør det bra. Jeg tror ikke jeg sier ikke det fordi jeg planlegger å stemme FrP. Stemmen min er halvhjertet. Ikke usikker, men basert på et kompromiss mellom saker, hvor formuleringsevnen til partilederen ikke er en bevisst faktor.

Men fra et TV-debatt-perspektiv er det ingen tvil om hvem som er på offensiven her, hvem som fremstår som et friskt alternativ til det samme gamle. Mye av det har med innrammingen å gjøre. TV2 har vært snille mot FrP. De reduserer partifloraen til de to store, og da framstår FrP som det klare alternativet til regjeringen.

Riktignok avholdes TV2's neste statsministerduell med Erna Solberg, men til den tredje og siste duellen inviterer de "den partilederen som ligger best an på siste meningsmåling". Altså Siv Jensen. Til tross for at alle vet at hun ikke kan bli statsminister.

Kanskje har "alle" rett. Jeg vet ingen grunn til at de skal ta feil. Men det er noe som ikke klinger helt riktig. Er det så merkelig at det største opposisjonspartiet tar over også statsministerstolen om Stoltenberg-regjeringen må gå? Det er noe med den selvsikre tonen som får meg til å tenke at selv om kommentatorene kanskje har rett, så gjør de noe feil. "Jovisst har FrP vunnet valget, men la oss nå slutte å tøyse: De kan selvsagt ikke få lov til å styre."

Vi får se.

Labels: ,

3 Comments:

At 13 August, 2009 01:23 , Anonymous Anonymous said...

Men vi har jo parlamentarisme i dette landet! Det vil si at enhver statsminister må ha støtte i stortinget, og da blir det unulig for en FRPregjering å styre hvis ikke Venstre og KrF skifter mening.

"Vinne valget" er et uttrykk uten mening. Hva vil det egentlig si?

 
At 13 August, 2009 05:57 , Blogger Bjørn Stærk said...

Det vil si som du påpeker å få på plass en regjering som enten er basrt på et permanent flertall eller fra sak til sak kan få flertall i Stortinget. Så de må de få til, ved å inngå nødvendige kompromisser.

Det som forundrer meg er denne holdningen om at FrP nå iallefall umulig kan få lov til å fronte en regjering de er største parti i. At selv om de blir Norges største opposisjonsparti, så henger det igjen noe skittent ved dem, som utelukker dem fra landets mest prestisjefylte jobb.

 
At 13 August, 2009 09:06 , Blogger berger said...

KrF har i prinsipp samme livssyn som FrP=styrking av ekteskap mellom kvinne og mann, samt vern om ufødt liv=strengere regler for abort + en generell tilstramming innen normer, jfr. tiltak mot kriminalitet.. Venstre vil med ny leder=Elvestuen få en ny profil i spørsmål rundt rus og avhengighet av narko.. Høyre er allerede det partiet som her har størst kredibilitet av alle. Det bør nå bli en gylden anledning for disse fire til å danne en koalisjon, der FrP driver 'frihet', H driver toleranse og skole, KrF blir som FrP, mens V er alternativet for produktive næringer.. Dette virker hos de fleste av disse SAMMEN..
DENNE SJANSEN TIL ET NYTT NORGE MÅ BENYTTES NÅ FØR ENSRETTING BLIR IRREVERSIBEL F.O.M. 2013!!

 

Post a Comment

<< Home