Sunday, November 1, 2009

5 milliarder millioner trillioner fantasillioner multiplioner og 16 øre

Tor Andre har testet Kindle, og synes det er greit å ta farvel med papirboken:
Styrken til papir ligger i kombinasjonen av skumming og dybdelesing, ikke luftig nostalgi om lukten og følelsen av et fysisk produkt. Den holdningen ligner litt for mye på villfarelsen til musikkbransjen om betydningen av CD-plater.

Praktbøker vil fremdeles fungere som et nisjeprodukt, men i fremtiden vil det komme lesebrett som klarer å kombinere leseligheten til e-ink og grensesnittet på nettet. Da er papir blåst av banen som lesemedium nummer en.
Jeg testet e-bøker for noen år siden. Det var ikke for meg. Jeg kom fram til at jeg har samme forhold til papirbøker som Onkel Skrue har til pengene sine. Det er de samme bøkene selv om de er elektroniske. Men det er ikke det samme allikevel.

Jeg liker å fylle bokhyllene mine til bristepunktet.

Jeg liker å bruker bøker som veggdekorasjon.

Jeg liker å brette bøkene mine, lage eselører, skrive navnet mitt, og sette teite ex libris-merker i dem.

Og jeg liker å ha en bokkø stående på gulvet til å organisere lesingen med.

Men mest av alt liker jeg å legge alle bøkene ut på gulvet og bade i dem.

Leiligheten min ville rett og slett se naken ut uten papirbøker. Så der står jeg. Det er ikke slik at papirbøker er riktig og e-bøker feil. Men for meg er det ikke noe tema.

Labels: ,

4 Comments:

At 01 November, 2009 15:45 , Blogger Tor Andre said...

Jeg må jo innrømme at det er omtrent sånn det ser ut hos meg også. Mine eneste intriørbok handler om hvordan man kan innrede med bøker og hyller. Selv om jeg kommer så langt at bøkene begynner å bli kastet ut, så kommer det nok til å være en bokhylle eller to med tegneserier og bøker.

Men stadig større del av lesingen min kommer til å foregå elektronisk.

 
At 01 November, 2009 20:25 , Anonymous abre@monet.no said...

Med forbehold om eselørene er jeg helt enig. Jeg ser poenget med ebok hvis man er ute og reiser. Ellers ikke. Jeg har det samme forholdet til mp3-filer og musikk.

 
At 01 November, 2009 21:37 , Blogger Konrad said...

For å utnytte plassen har jeg selv bokhyller på do (også kalt toalett), det er også et utmerket sted å lese som kjent. Kan man lese Kindle mens man sitter på ramma?

Jeg har også et bra lager av bøker på hytta. En del typiske hyttebøker naturligvis, men også bøker etterlatt av gjester og arvet etter bestefar, samt kvalitetstegneserier. Ingen TV, ingen GSM, ikke internett, ikke noe elkraft. Bare bøker. Kan Kindle matche dette?

Kan man streke under og notere i margen på Kindle? Hva med å lese på sengen til man dupper av?

Elektroniske bøker har åpenbare begrensninger, akkurat som ditto aviser.

Jeg kjøper DN og Morgenbladet, Aftenposten (papir) skummer jeg på jobb. Snusk (Dagbladet og VG) leser jeg på nett.

 
At 02 November, 2009 06:01 , Blogger Bottom Buzzer said...

e-bok er i om ikke annet miljøvennlig.

 

Post a Comment

<< Home