Romjulsbrettspill for voksne: Age of Steam

Noe må man finne på når hele familien er samlet.  Hos oss har det blitt brettspill. Og med seks voksne spillere er det ingen grunn til å feige ut med familiespill fra bokhandelen. Det er bare å hoppe uti det med ekte vare fra brettspill.no eller spillskrinet.no.

Som Lore Sjöberg skriver finnes det fem typer brettspill: Brettspill bestemoren din har hørt om, brettspill du kan få en gjeng med fulle folk til å spille, brettspill som varer like lenge som krigen de simulerer, brettspill som gir deg lyst til å lage lydeffekter, og brettspill som høres kjedelige ut men faktisk er ordentlig gøy.

Med Age of Steam snakker vi om den siste kategorien.  “Slå dere ned, folkens, for nå skal vi .. bygge jernbane slik at vi kan frakte varer fra én by til en annen.”  Spillet har et fryktinngytende regelhefte, men reglene er gjennomtenkte og uten masse dilldall.  Etter et par runder har du dem i kroppen.

Kjernen i spillet er å utstede aksjer for å investere i ruter som du håper vil gi gevinst på lang sikt.  Du bygger opp økende utgifter, og må finne ruter som gir deg tilsvarende inntekter.  Her handler altså alt om penger, og spillere som kan holde noen tall i hodet har en fordel.

Age of Steam har en innebygget “klokke” som gjør at spillet ikke varer for lenge.  Med spillere som kan reglene er det kjapt unnagjort.

Age of Steam har kommet i en nyere utgave jeg ikke har spilt, men sikkert er verdt en kikk.