Velkommen til fødiverset og bokgruven.no

Husker du den gangen internett gjorde deg glad? Da webben var stor og variert og full av steder som var rare på hver sin hyggelige og spennende måte? Vi kan fortsatt ha det sånn! Kom til bokgruven.no og Mastodon i fødiverset.

Husker du den gangen internett gjorde deg glad? Da webben var stor og variert og full av steder som var rare på hver sin unike og spennende måte? Før alt ble svelget opp av Facebook og Twitter og de andre store som erstattet alt dette med globale sentraliserte ensrettete tjenester drevet av gærne overvåkningskapitalister på den andre siden av jorda, tjenester som har mye bra og brukes av alle du kjenner men som stivner opp i én måte å være på, slik at den eneste grunnen til at du blir værende er at du føler at du ikke har noe valg? Har det slått deg at mye av det ved internett som gjorde deg glad før - valgfriheten og mangfoldet og følelsen av å stå foran et helt univers som står klar til å utforskes - har blitt tatt fra deg?

Kom til fødiverset. Fødiverset er et desentralisert nettverk av sosiale medier som snakker med hverandre via åpne protokoller. Det vil si at ingen kontrollerer helheten, akkurat som det skal være på internett. De fleste instansene i fødiverset kjører på Mastodon, en mikrobloggtjeneste som ligner på Twitter. Men det finnes også andre tjenester, for eksempel for blogging og bilder, og alle kan i teorien snakke med alle.

En fin norsk generell Mastodon-instans heter snabelen.no. Der finner du meg som @bjoernstaerk@snabelen.no. Eller du kan velge din egen instans på joinmastodon.org.

Men i fødiverset er det alltid plass til flere. Så i dag lanserer jeg en Mastodon-instans for bokelskere som heter bokgruven.no. Lyst til å snakke om bøkene du leser? Lyst til å legge ut bilder av rare ting i bokhylla di? Eller jobber du kanskje med bøker i forlag, bibliotek eller butikk? Da er dette kaninhullet for deg. Hvorfor sette opp en ny instans når det allerede finnes så mange? Fordi fødiverset er mangfoldig, og fordi det er akkurat dette jeg har savnet mest på Twitter og Facebook: Et sted hvor jeg kan snakke om bøker med andre som synes dette er gøy.

Det er nesten ingen i bokgruven ennå, men det gjør ikke noe, for du kan uansett følge hvem du vil fra resten av fødiverset. Bli med og bygg opp et rart og unikt miljø fra starten av.