Bjørn Stærk

Foredrag

Bjørn Stærk

Noen skribenter liker ikke å snakke foran forsamlinger. Jeg synes det er noe av det gøyeste jeg vet. Så jeg stiller opp nesten hvor som helst og når som helst, så lenge du betaler. Til gjengjeld skal jeg sørge for at folk ikke kjeder seg.

Send meg en e-post på bjoern.staerk@gmail.com eller ring meg på 98 25 78 59.

Jeg har skrevet bøkene Jakten på den grønne lykken - tanker fra sykkelsetet (2018), Å sette verden i brann – En ateist skriver om Jesus (2016) og Ytringsfrihet annotert: En kranglete bok om krangling (2019), og holder gjerne foredrag basert på disse. Jeg har ellers skrevet mye om klimapolitikk, innvandring og religion gjennom årene i Aftenposten, Morgenbladet, Minerva og egen blogg, og tar gjerne mot forslag til tema.

Aktuelle foredrag

Farlige ytringer og kampen om ytringsrommet

Alle liker ordet ytringsfrihet, men ytringsfrihet i praksis er mørkere og vanskeligere. I blant er det de som lyver og hater som vinner debatten. Burde de vært stengt ute, eller burde vi ønske alle meninger velkommen? Hva skal vi tenke om scenenekt, polarisering og ekstremisme på nettet? Dette foredraget handler om å være realistiske om hva ytringsfriheten kan brukes til, og hva som kan gå galt. Basert på ideer fra boka Ytringsfrihet annotert.

Grønn lykke gjennom antiforbruk

Forbrukersamfunnet skulle gjøre oss lykkeligere og verden bedre, men dette er en bløff. Forbruket vårt skader mennesker og natur, og er ikke en gang bra for oss forbrukere. Dette foredraget handler om den mørke siden av forbrukersamfunnet, og hvorfor vi heller bør tenke som antiforbrukere: Kjøpe holdbare, reparerbare, etisk produserte produkter som er gode både for miljøet, for andre mennesker og for oss selv. Basert på ideer fra boka Jakten på den grønne lykken.

Synd for ateister

Kan vi som ikke tror på Gud bruke synd til å forklare lidelse? Finnes det en sekulær frelse? Mange av oss har glemt betydningen av kristne ord som synd, anger, nåde og frelse, men de ligger fortsatt i bakhodene våre og styrer hvordan vi tenker. Foredraget tar deg med inn i en del av den kristne kulturarven vi ikke snakker så mye om lenger. Hvilke deler av denne arven bør vi forkaste, og hvilke deler bør vi ta med oss videre i en sekulær utgave? Basert på ideer fra boka Å sette verden i brann.

Andre foredrag

GDPR: Personvern i knyttneveform

I 2018 trer den nye personvernforordningen GDPR i kraft i Norge og EU. Hva innebærer den for oss som bruker nettet? Kommer ting til å endre seg, eller vil loven bli ignorert som mange tidligere personvernlover? Og hva er egentlig poenget med personvern?

Å ta det grønne skiftet på alvor

Nordmenn mener klimaendringene er et problem, men har bygget samfunnet vårt på å forårsake dem. Vi setter ambisiøse klimamål som vi ikke følger. Er det mulig for et rikt oljeland å si farvel til oljealderen? Er velgerne villige til å betale regningen for et ekte grønt skifte? Betyr utviklingen innen fornybar energi og grønn teknologi at oljeeventyret er over? Bli med inn i selvmotsigelsene i det norske klimaselvbildet og den norske klimapolitikken, og forsøker å finne en vei ut av floken.

Sykkelen og den gode byen

På 1900-tallet ble vi revet med av drømmen om den moderne bilbyen, en åpen og effektiv by hvor alle hadde rikelig med plass til hver sin bil og hver sin forstadshage. I dag vet vi at denne drømmen er umulig, og gir oss døde, umenneskelige byer. Stadig flere byer prøver nå å finne veien tilbake til den gode byen, og gir gatene tilbake til fotgjengere, syklister og offentlig transport. Bli med til verdens nest beste sykkelby - og til Europas verste bilby. Basert på ideer fra boka Jakten på den grønne lykken.

Økologi for gretne konservative

Miljøvern er ofte en kampsak for venstresiden, men det behøver ikke være slik. Økologi er også et konservativt prosjekt som handler om å sette grenser for oss selv, og se på oss selv som forvaltere av en arv vi ikke eier og ikke fullt ut forstår. Bli med til møtepunktet mellom det grønne og det konservative. Basert på ideer fra boka Jakten på den grønne lykken.

Innvandringskritikk uten hat

Norge opplever en periode med høy innvandring som kommer til å endre oss for alltid. Mange er bekymret, og økonomer og samfunnsforskere gir dem delvis rett i at det finnes ting å være bekymret for. Men er det mulig å ta disse utfordringene alvorlig uten å gi seg over til fremmedfrykt, islamhat og nasjonalisme? Klarer vi å bygge en ny norsk identitet som gjør plass til innvandrerne og etterkommerne deres?

Interessert?

Prisen for et foredrag på ca 45 minutter er fra 5500,- og oppover, avhengig av hvor mye jobb det er og om det kolliderer med det jeg jobber med til daglig, pluss eventuelle reiseutgifter hvis det er utenfor Oslo. Send meg en e-post på bjoern.staerk@gmail.com eller ring meg på 98 25 78 59.