Må alle ha bil i Halden?

Tenk over hvem vi stenger ute.

(Publisert i Halden Arbeiderblad, 11. januar 2022.)

Etter at vi flyttet til Os i fjor vår har familien vår gjennomført et eksperiment: Vi har ventet med å kjøpe bil. Vi klarte oss uten før vi kom til Halden. Kanskje det går greit her også. Vi har gått, syklet, og lånt og leid bil ved behov.

Har eksperimentet vært vellykket? Bare sånn halvveis. Halden er en bilby. Da tenker jeg ikke på det at mange har bil som hobby, som jo bare er hyggelig, men på ting som at vi har en firefelts bro over Tista, at torget er en parkeringsplass og at det knapt går buss i byen. Skal du ut av byen, for eksempel til et større kjøpesenter eller en naboby, blir det enda vanskeligere uten bil. Det har vi merket godt.

Derfor blir det nok bil på oss også etterhvert. Det nytter ikke å kjempe mot infrastrukturen i byen man bor i.

Samtidig har eksperimentet gått bedre enn fryktet. Frakte barn til barnehagen? En fin og ikke alt for lang sykkeltur, bare litt kronglete og dårlig tilrettelagt. Snø og is? Ikke verre enn å sette på vinterdekk. For å frakte større ting er det bare å koble på sykkeltilhengeren. Man får plass til overraskende mye på en Burley Flatbed. Rekorden så langt er en brukt Tripp trapp-stol.

Halden er spredt befolket men samtidig liten i areal, så det meste av byen er i grei sykkelavstand. At terrenget er kupert er et problem elsykkelen for lengst har løst, for de som trenger hjelp opp bakkene. Det eneste hinderet er at man mange steder må velge mellom å sykle på fortauet og skremme fotgjengerne eller ligge i veien og irritere bilistene. Alle, også fotgjengere og bilister, tjener på sykkelfelt og sykkelveier.

Vi har også testet leiebilordningen Smart City-prosjektet driver i samarbeid med Move About. Den er lett å bruke og der finner du både varebiler og små og store personbiler. Dessverre er de fleste av bilene reservert Halden kommune på dagtid. Rekkevidden på en del av elbilene er dessuten ikke bedre enn at det er greiest å holde seg i Østfold. Og Move About roter en del med hvilke biler det faktisk er mulig å leie - jeg møtte opp til en bil som det viste seg jeg ikke skulle ha kunne reservert. Det vet jeg andre også har opplevd. Det er skummelt å leie bil når du ikke vet om du faktisk har leid den før du står der og prøver å låse den opp.

Men Smart City-bilene er en god begynnelse. Jeg tror at hvis ordningen ble utvidet litt, kunne den blitt så god at den fikk sentrumsbeboere som kjører lite til å selge bilen sin. Det skal iallfall ikke mye til før den kan redde oss fra å måtte kjøpe en.

Konklusjonen vår er likevel som forventet: En familie som bor i Halden i 2022 bør nok eie sin egen bil. Den veien går det vel med oss også.

"Ja ja, så får man bare kjøpe bil, da." Ja, og det er lett å si, det. Jeg lurer i blant på om bilister tenker over hvor mange mennesker vi stenger ute når vi krever at alle som vil forflytte seg skal sette seg i en bil. Barn og de fleste ungdommer er pent nødt til å gå, sykle, ta bussen eller sitte på foreldre og eldre venner. Da er det ikke gøy å bo i utkanten av en by hvor bussen bare går én gang i timen og det ikke føles trygt å sykle. Det er neppe gøy å være foreldrene deres heller og måtte leke taxisjåfør på ettermiddagen.

Biler er dessuten dyre, og kanskje må man ha to av dem. Mange familier skulle helst brukt de pengene på andre ting. Det er ikke billig å ta førerkortet heller. I vinter har mange vært opptatt av de høye strømprisene, men det koster mer å eie bil enn å varme opp en enebolig med rekorddyr strøm.

Vi mennesker er forskjellige, med ulike behov. Vi kan ikke kreve at alle skal leve på samme måte. En god by, i mine øyne, er en by hvor alle aldersgrupper og også de fattigste kan komme seg rundt på en grei måte. "Halden er en bilby, sånn er det bare", sier mange. Tenk over hvem vi stenger ute ved å snakke som om kun bilister skal føle seg velkomne i Halden.

Løsningen er heldigvis ikke vanskelig å finne. Det er bare å tenke i samme retning som store og små byer over hele verden gjør nå for tiden: Sette opp flere bussruter. Gjøre bygatene mer fotgjengervennlige. Bygge sykkelveier. Utvide leiebil- og leiesykkelordningene. Sette av mer plass til byliv, mindre til parkering. Dette er ikke radikale ideer lenger og ingen byer som har gjennomført dette har angret. Det kommer heller ikke Halden til å gjøre.