Halden er Østfolds bruktparadis

En av gledene ved å bo i Halden er den høye tettheten av bruktbutikker.

(Publisert i Halden Arbeiderblad, 1. oktober 2023.)

En av gledene ved å bo i Halden er den høye tettheten av bruktbutikker. Jeg teller minst tretten av dem, som er mer enn andre Østfold-byer i antall og mye mer i forhold til folkeantall og areal. De ligger så nær hverandre at du rekker innom de fleste på en kort vandring gjennom sentrum.

Variasjonen er stor. Du finner tradisjonelle bruktbutikker som selger alt mulig rart til lave priser. Her skiller særlig Gjenbruken og Miljøhuset på Høvleriet seg ut med et stort utvalg og veien er ikke lang videre til Nye Brukten og Fretex.

Du finner mindre butikker med et mer nøye utplukket utvalg, som nyåpnete Skafferiet, og antikvariater med eldre skatter, som Antikk & Kuriosa, begge ved Busterudparken. Turen til dette området kan avsluttes på J & B kaffebar og secondhand. Fisketorget er også verdt et besøk.

Klessentralen, bak Skofabrikken, fortjener å fremheves. Her kan de som trenger det hente gode klær gratis. Dette unike tilbudet har stor pågang, fordi det er mange som sliter økonomisk i Halden-området.

Bedre kvalitet

Før tenkte jeg at det alltid var best å kjøpe nytt. Jeg er neppe den eneste som har endret mening om dette, særlig etter de siste årenes prisstigning og renteøkning. I dag kjøper jeg helst brukt når jeg kan og nytt hvis jeg må. At det koster mindre er én grunn. Det er aldri flaut å gjøre et kupp.

En annen grunn er at kvaliteten på gamle varer ofte er bedre enn nye, overraskende nok. Dette er noe som kjennetegner nesten alle produkter vi omgir oss med, fra klær til møbler. Over de siste tiårene har produksjonsmåtene endret seg radikalt. Fabrikkene bruker billigere materialer og tar flere snarveier, slik at produktet går fortere i stykker. Prisene har gått ned, slik at vi føler at vi gjør et røverkjøp, men fordi kvaliteten også har gått ned, må vi erstatte produktet hyppigere.

I dag er det derfor i bruktbutikkene du kan gjøre de virkelig gode kjøpene. Hvis valget står mellom et nytt stuebord til 2000 kroner og et brukt til 1500, vet du at det nye vil se stygt ut etter noen få år, mens det brukte vil kunne gå i arv. Kvaliteten på det du finner i bruktbutikker varierer selvfølgelig, men den brukte varen er sjelden dårligere enn den nye og prisen er alltid lavere.

De fineste lampene i huset vårt har vi for eksempel kjøpt brukt og billig. De ble produsert i Halden av nedlagte Høvik Lys.

Ta vare på ting og mennesker

En annen grunn til å kjøpe brukt er det sparer verden for miljøskader. Det meste av vareproduksjon fører til utslipp av klimagasser og miljøgifter. Hvorfor skade omgivelsene våre mer enn vi må, når mange av tingene vi trenger allerede har blitt laget og står klare til bruk på bruktbutikken?

Jeg tror også at det er sunt for oss som mennesker å lære å ta vare på og gjøre det beste ut av det vi har. Å ta vare på tingene våre, menneskene våre og byen vår er egentlig tre sider av samme sak. Det handler om respekt for verdier som går dypere enn det å maksimere antall kroner per time.

Å kjøpe brukt passer her inn i en større sammenheng hvor også reparasjon og vedlikehold inngår. Gamle ting som ble produsert på en god måte, er ofte også lettere å reparere enn nye ting. Godt håndverk går rett og slett aldri virkelig i stykker.

Østfolds bruktparadis

Bruktbutikkene i Halden drives i stor grad av frivillige personer og ildsjeler. De fortjener en stor takk for innsatsen. Vi kan takke dem ved å besøke butikkene deres og ved å donere gode gamle ting vi ikke trenger. Vi kan også takke dem gjennom at vi spør dem hva vi som by kan gjøre for dem.

Dette spiller jeg inn til høstens nyvalgte politikere. Har bruktbutikkene våre gode nok vilkår? Kan vi gjøre mer for å oppmuntre til en kultur for gjenbruk og vedlikehold?

Halden er Østfolds bruktparadis. Dette burde vi omfavne og gjøre til en del av byens identitet. Arrangementer som kommunens kommende Framtidsuke i november kunne kobles til noe større om hva slags by vi ønsker å være. Byen hvor vi tar vare på både ting og hus og folk. Byen du kan besøke for å vandre fra bruktbutikk til bruktbutikk og snuble over noe fantastisk.