Jakten på den grønne lykken: Tanker fra sykkelsetet

249,-
Humanist forlag, 2018

I løpet av 2010-årene flyttet jeg meg fra høyresiden til et mer grønt politisk ståsted, og denne boka ble til som en del av den prosessen. Den handler om sykling, gode byer, etisk forbruk og hva det egentlig betyr å se verden på en grønn måte. Den røde tråden i boka er grønn lykke, altså ting som både er gode for verden og gode for oss selv, slik for eksempel det å sykle i hverdagen er bra for klimaet, bra for luftkvaliteten i byen din, og veldig bra for helsa og lommeboka di.

For meg som relativt fersk i det grønne tankeuniverset var det veldig fint å se hvor mange slike former for grønn lykke det egentlig går an å finne. Samtidig prøvde jeg også å ta den bekmørke skyggesiden av samfunnet vi har skapt på alvor, ikke minst det som har å gjøre med måten tingene våre produseres på.

Det andre jeg prøvde å gjøre med denne boka, spesielt i det siste kapitlet, var å åpne en dialog med høyresiden om miljøvern. Jeg prøvde å begrunne grønne ideer ved hjelp av tanker fra den konservative tradisjonen, så som verdien av det som foregår lokalt og i liten skala, ydmykhet i møte med komplekse systemer, og det å sette enkeltmenneskers verdighet i sentrum. Det fungerte ikke så bra, fordi det egentlig ikke finnes noen høyreside man kan ha en slik dialog med i dag. Men det var nå gøy å forsøke, og resultatet ble en bok som snakker om miljøvern på uvant måte.

Ta kontakt på bjorn@gregorystark.no for å kjøpe en signert utgave til 249,-.