Togeventyret: De fineste reisene går på skinner

349,-
Res publica, 2021

Bli med på togeventyr til Barcelona og Istanbul, langs rivieraen, på den transsibirske jernbanen – og til nabobyen din.

Etter at lavprisflyene kom, sluttet Bjørn Stærk å dra på ferie med tog. Det gjorde de fleste andre også, med noen få, sære unntak. Snålinger som tar toget til Barcelona og har brukt opp halve ferien innen de kommer til Hamburg. Einstøinger som tar med barna på interrail.

Nå er togferien på vei tilbake igjen. Kanskje var det gærningene som hadde rett likevel? Storfornøyde med feriene sine er de iallfall. I denne boka møter du folk som mener at det beste reiseeventyret får du ved å holde deg på bakken. Og det går helt fint å ta med barna og bestemor.

For å utforske togferien har Bjørn Stærk reist med kona og sønnen på tog til Skottland, Middelhavet og Alpene. Det ble de fineste feriene familien har hatt. Men hva var det egentlig som var så bra? Med denne boka får du svar – og lyst til å reise mer med tog selv.

Kjøp boka i din lokale Ark eller Norli, hos Tronsmo, Res publica, Cappelens forslag, eller signert fra meg. I Oslo-regionen kan du få den levert på døra av Amoi.

I stedet for å avholde en kjedelig pandemibegrenset boklansering, laget vi en spennende lanseringsvideo i stedet med ti tips for togferien.

I media

Harvest, 13/1/2021: De fineste reisene går på skinner

I en dagbok på loftet har oldemors søster skrevet om hennes reise fra Trondheim til Jerusalem i 1931. Å åpne den er som å tre inn i et eventyr, skriver Bjørn Stærk.

VG, 15/1/2021: Vi vil ikke tilbake til flynormalen!

Prøv heller et togeventyr neste gang det blir trygt å reise utenlands.

Kulturplot, 14/1/2021: – Norsk jernbane trenger en ny giv

– Togferier er dyrere og vanskeligere enn de burde være, fordi politikerne har neglisjert jernbanen, men de er samtidig enklere å gjennomføre enn mange tror, sier Bjørn Stærk. Han slår et slag for toget i sin nye bok, «Togeventyret».

NRK Studio 2, 15/1/2021: Får togferien en renessanse?

Pan, 17/1/2021: Hvordan reise kollektivt fra Vadsø til Lisboa

- Å legge ut på et togeventyr dreier seg mye om hvilken innstilling du reiser med, skriver Bjørn Stærk i sin nye bok.

Jan-Erik Østlie, NJF-magasinet, 3/2/2021: - De fineste reisene går på skinner

Forfatter av boka «Togeventyret», Bjørn Stærk, leverer solide argumenter for togreisenes fortreffelighet.

Omtaler

Espen Hauglid, Morgenbladet, 8/1/2021: Det er fullstendig rasjonelt å reise med tog

Selv ble jeg uansett inspirert av Stærks bok til å planlegge neste togtur, når vaksinen en gang får effekt. Kanskje se det nyoppussede kunstmuseet i Dijon, med overnattinger i Malmö, Bremen og Brussel underveis? Jo, det blir helt passe.

Andrew Kroglund, Vårt Land, 15/1/2021: Toget som veien til det gode liv

Men Stærk nøyer seg ikke bare med å snakke med togentusiaster og kjennere. Han reiser selv. Med kona, og barn, og en gang også med hunden, på tog til Skottland, Middelhavet og Alpene. Vi blir med på vellykkede ferier, og noen mindre vellykkede hendelser. Jeg får lyst til å løfte det tillitsfulle lillebarnet deres som bryter isen når de møter fremmede, men som kanskje ikke er like populær når han har diaré og de skifter bleie i felleskupeen i et stappfullt tog. Her er det varme, her er det liv.

Dette er en god samtidsdokumentar. Hvorfor gikk det som det gikk med europeiske togselskap? Hvorfor tok flyselskapene over de mest populære rutene. Hvor var politikerne. Hvor var vi?

Kjell Solem, Bok365, 22/1/2021: På sporet av den gode samvittigheten

Boken vever politikk med poesi og det praktiske. For hva snakkes det om i gruppene? Man deler tips. Noen lider av planmessighet. Frykten for å måtte stå i midtgangen «førte til at vi bestilte plassbilletter og brukte ukesvis på å planlegge», sier en. Luftfarten har gitt oss enkle og pålitelige søkeverktøy, slik er det ikke for den som vil reise med tog. Det finnes søkemotorer, men du må være dreven for å finne de billigste billettene. En togreise i Europa i dag er ikke nødvendigvis billig. Her er kameratfelleskapet til hjelp. Når selve hovedpoenget er togreisen, dra nå til Tsjekkia der togene er gode og fremdeles billige!

Kenneth Moe, Aftenposten, 29/1/2021: Overraskende ukontroversiell togbok fra Bjørn Stærk

Boken både overbeviser og inspirerer til å reise med tog, men er ikke spesielt underholdende lesning.

Tom Hetland, Stavanger Aftenblad, 2/2/2021: Snop for togelskarar

Bjørn Stærk skriv godt, entusiastisk og kunnskapsrikt om togreiser – så godt at han kunne ha ført ordet meir sjølv.

Jens Kihl, Bergens Tidende, 13/2/2021: Vi reddar ikkje verda med flyskam. Men kanskje med togglede.

Det mest positive eg kan seie om sjølve flyreisa, er at eg får godt høve til å bli kjent med mine eigne kneskåler, der eg sit med beina bretta dobbelt på veg gjennom lufta.

Nei, eg saknar ikkje å fly. Men eg saknar å reise:

Rote seg inn i feil del av ein framand by. Kjøpe noko på ein kafé og lure på kva du eigentleg får servert. Feste ei heil natt med nye vener frå ungdomsherberget, leggje kvarandre til på Facebook for å halde kontakten – og aldri snakkast igjen.


Togeventyret - omslag med postkort

Togeventyret - utstilling  Norli

Ta kontakt på bjorn@gregorystark.no for å kjøpe en signert utgave til 349,-.