Ytringsfrihet annotert: En kranglete bok om krangling

159,-
Krangel og uro forlag, 2019

Dette er en unik bok jeg er fornøyd med at jeg fikk laget. Den første utgaven av Ytringsfrihet kom ut på Humanist forlag i 2013. Det var en kort bok om fordelene og ulempene ved ytringsfrihet som prøvde å legge frem begge sidene av saken, men hvor jeg selv landet mest på den ytringsliberale siden. Siden har jeg tenkt mer på saken og blitt mer kritisk til ytringsliberalismen. Samtidig var det mye bra i originalen, og om ikke annet formulerer den en del dårlige ideer på en klar og fin måte. Derfor laget jeg denne annoterte utgaven hvor margen er full av kritiske håndskrevne kommentarer. I tillegg har boka fått en helt ny del 2 som utdyper hvor jeg står nå i disse spørsmålene.

Jeg har aldri hørt om noen som har annotert sine egne bøker på denne måten, derfor var det veldig gøy å få til dette. Det passer også ganske bra med temaet. Det hjelper å belyse vanskelige temaer fra flere sider, og i denne boka kolliderer minst tre perspektiver: For og mot-perspektivet i originalen, og kritikken mot disse i kommentarene og del 2. Forhåpentligvis får man noe nyttig ut av denne kollisjonen.

Det jeg er mest fornøyd med i boka er forsøket på å rydde opp i begrupsbruken i ytringsfrihetsdebatter. Dette er kanskje det som frustrerer meg mest i ytringsfrihetsdebatter, at folk slenger rundt seg med tåkete begreper og klisjeer. Hva mener vi egentlig med ytringsfrihet og sensur? Snakker vi om noe juridisk eller noe sosialt? Originalen hadde mye bra her, og denne utgaven treffer enda bedre, tror jeg.

Det nye innholdet i boka kan du også lese på nett, men da uten originalen med kommentarene i margen.

Ta kontakt på bjorn@gregorystark.no for å kjøpe en signert utgave til 159,-.