Klimamål + konkrete reduksjonsplaner er veien å gå for resten av Norge også:
Å fjerne «fossile energikilder til spisslast i fjernvarme» er et av tiltakene i klimabudsjettet. Her er en litt enklere oversikt over hva det betyr.
How organisations enshrine collective stupidity:
How organisations enshrine collective stupidity and employees are rewarded for checking their brains at the office door
Grundig og saklig diskusjon for og mot geoengineering:
Apart from energy transition, is geoengineering a real option for addressing climate change? How much would it cost? How risky is it, and can we take that risk?
Uffda. Samtidig må vi huske på at det er snakk om veldig mye penger.
Ingen uavhengige forskere kan bekrefte Regjeringens og oljebransjens påstand om at norsk gass er en del av den globale klimaløsningen.
“Er bilen fanden selv? Kanskje er det mer passende å betrakte kjøretøyet som en aldrende, og forvirret pater familias? En som gjorde nytten lenge, men som tiden har løpt fra? Som snakker stadig høyere om hvor viktig han er og hvor mye han fortsatt utvikler seg, men som blir mer og mer desperat og rasende, dess mindre respekt og plass han får.”
SAMTIDEN: Er bilfrie byer bare en utopi? Tvert imot. Kvitter vi oss med bilen, vil det ikke bare bedre bymiljøet. Også livskvaliteten vil øke, skriver Ulrik Eriksen, som i denne artikkelen både samtaler og tar farvel med Bilen.
Å fylle sentrum med biler er å misforstå hva en by er:
Bilismen burde dø ut i byen. Men politikere, miljøbevegelse og teknologioptimister holder dinosauren i live
Bare tre veier vi kan gå:
Karbonbudsjettet er allerede tomt. Ikke plass til norsk olje heller.
The numbers on global warming are even scarier than we thought.
Er med her.
Bjørn Eidsvåg trekker fulle hus med forestillingen Etterlyst: Jesus. Det norske teatret regner med at 30.000 vil se forestillingen før jul. Samtidig har Den norske kirke mottatt 35.000 utmeldinger så langt i år. * Kan medlemsflukten stanses dersom kirken åpner for Bjørn Eidsvågs Jesus? * Kan kirken leve med en Jesus som ikke døde for menneskenes synder, og som kanskje ikke sto opp fra de døde? * Hvor går egentlig grensen mellom troens og vitenskapens Jesus? * Bør Bjørn Eidsvåg rett og slett levere inn sine fullmakter som prest i Den norske kirke, eller er det kirken som bør ta Eidsvåg på alvor og skrive om de gamle trosbekjennelsene? Deltakere: • Bjørn Eidsvåg, artist • Halvor Nordhaug, biskop • Hilde Brekke Møller, Jesus-forsker og studiesjef MF • Bjørn Stærk, ateist og forfatter • Kristin Gunleiksrud Raaum, leder Kirkerådet Debattleder: Alf Gjøsund, kommentator Vårt Land
Frelsen i fremskrittet:
Svenske Johan Norberg vil med sin nye bok bevisstgjøre oss om det store Fremskrittet.
Adam Conover intervjuer historiker Stephanie Coontz om ekteskapsmyter:
You've seen it from rom-coms to Hallmark cards - our society is obsessed with everyone finding their soulmate. But did you know the idea of 'the one' is a relatively new concept in our culture? In fact, marriage and love were completely separate entities for centuries, and this week's podcast guest,...
Dagens innlegg i den oppbrukte klimadebattsjangeren “Gjør vi mye er det dyrt, gjør vi lite hjelper det ikke, så la oss betrakte det hele med mild avstandsironi.”
Det er jo greit å være kritisk til klimatiltak - det er mye å ta tak i der. Men å gjøre det uten å legge sin egen vekt bak noe som helst, ikke en gang en vag oppfordring til å finne en løsning, er bare feigt. Da er det bedre å si at vi ikke bør gjøre noe, fordi klimaendringer ikke er så farlig. Det er feil, men det er et standpunkt, og det koster noe å ta det.
Budsjettoppgjøret nærmer seg. Et grønt skifte har vært varslet fra bevilgende politikere - som hittil hatt mye penger å ta av.
the English general was less concerned for the moment with what he was going to do in Scotland than with the problem of actually getting his army there i...
Min nye favoritthistoriepodcast, BackStory, om hardt og mindre hardt arbeid:
In this episode, the Guys look at American attitudes towards the value, meaning, and importance of work.
“I Norge har vi alltid sett på dere, og Schibsted, som store, som kjemper, men når du sto der, slik, var det som om du krympet. Og kravene dine til giganten, Facebook, var bittesmå. Og visjonene dine liksom imploderte på sidene. Det var noe maktesløst ved deg da, du ble som et slag i luften.”
Med Espen Egil Hansen som sjef er Aftenposten blitt klikkvinnere på Facebook. Nå må Norges største avis sparke hver femte journalist. Hva er alternativet til å være i Facebooks klør?
Minerva skriver om Å sette verden i brann:
Synd og skyld er blant begrepene Bjørn Stærk vil børste støvet av i sin nye bok om Jesus.
And it was understood that Scottish Borderers did not take kindly to outside Wardens. The oustanding example was the unfortunate Frenchman, Anthony Darcy...
To attempt to apply normal law and government to the Border area was a waste of time, and both countries had long recognised this. Thus there grew up a b...
Religioner.no har postet et utdrag fra et av mine favorittkapitler i Å sette verden i brann, om synd:
Religioner.nos redaktør fikk gåsehud av å lese igjennom manuset til Bjørn Stærks bok: «Å sette verden i brann». Her kan du lese et utdrag fra boken. Kanskje får du gåsehud du også? &nb…
Om villmarka som moderne oppfinnelse:
In this episode, Brian, Ed, and Peter return to America’s fascination with wild places and learn how we impact even the most remote corners of our country.
Opplysningstiden ikke helt som antikken:
Man skal ikke ha fulgt nettdebatter eller NRK mange minuttene for å lære at opplysningstiden temmet kristendommen. I stedet for å bygge på ...
Someone Is Learning How to Take Down the Internet:
Someone Is Learning How to Take Down the Internet Over the past year or two, someone has been probing the defenses of the companies that run critical pieces of the Internet. These probes take the form of precisely calibrated attacks designed to determine exactly how well these companies can defend t...
Jeg har en stygg følelse av at Norges klimaettermæle vil ligne Exxon Mobils:
This week on Bob's Grill: an interview with ExxonMobil spokesman Richard Keil about an investigation into what the company knew, and when, about climate change.
#fexit, runde 2
Fikk noen ideer på mail fra Harald Eilertsen:
Jeg ble tipset om din artikkel i Aftenposten hvor du ser etter alternativer til Facebook. Som en som har flyktet fra facebook for noen år siden fordi jeg fant det uforenelig med et fritt internett så synes jeg det er veldig velkomment at også stemmer som blir hørt nå ser det samme.
Imidlertid synes jeg listen din over alternativer man bør prøve er litt mangelfull. Som løsning på en lukket, sentralisert tjeneste vi ikke liker foreslår du andre lukkede, sentraliserte løsninger vi sikkert heller ikke kommer til å like. Selvc mener jeg problemet er mer fundamentalt enn som så, vi må vekk fra tanken om at det finne én plattform som alle skal være på. Vi må tvinge frem et krav om at plattformene kan kommunisere med hverandre og man kan følge hverandre på tvers. Kun da komme man seg ut av denne smørja.
Noe mer progressivt ville det kanskje være å foreslå noen av de mer fire og federerte nettverkene?
Mest kjent er nok Diaspora (https://diasporafoundation.org/), som er et verdensomspennende sosialt nettverk bestående av en rekke servere som deler informasjon med hverandre. Man kan selv velge hvilken “pod” man ønsker å være på, men kan helt sømløst følge og kommunisere med mennesker som hører til på andre “pods” også. Det finnes en god pod i Norge (flokk.no,) eller man kan kjøre sin egen dersom man ikke stoler på andre til å håndtere de data man evt legger igjen.
Et annet alternativ er GNUsocial som nok ligner mer på Twitter enn facebook, men med bedre støtte for diskusjoner, grupper og lignende. Det finnes et overbygg på GNUsocial som heter Quitter, det gjør det endra mer Twitter-lignende, men ser også mye bedre ut. Plain GNUsocial er nok noe kun en mor kan elske sånn utseendemessig. En av de største og mest aktive serverne på dette nettverket finnes også i Norge (quitter.no,) men som med Diaspora er det trivielt å følge både personer og grupper på andre servere. Quitter/GNUsocial går også for å være enklere å drifte selv.
Det er også andre alternativer som Friendica, HubZilla og andre som prøver å federere litt på tvers av protokoller. Diaspora har skilt ut sin kode for å kommunisere mellom serverne som et eget bibliotek, og vi begynner å se andre plukke dette opp og lage egne løsninger som sømløst utveksler poster og informasjon med Diaspora-nettverket. Det begynner å ligne på en modell jeg tror kan ha fremtiden foran seg, og kanskje også noe som burde være interessant for nettaviser og andre som vil spre informasjon også.
Jeg testet ut flokk.no, den norske Diaspora-poden, men den støtter ikke krysspublisering til Facebook, Twitter og Tumblr. Det gjør derimot joindiaspora.com. Så nå er jeg der, og ser hvordan det går.
https://joindiaspora.com/people/c94302305baf0134a2b30242ac110007
Meet the new media, same as the old media.
STOCKHOLM Nu kan Nyheter Idag avslöja att Kent Ekeroth (SD) och SD-tjänstemannen 'Egor Putilov' är medarbetare på den ökända sajten Avpixlat. De är producenterna bakom en propagandafilm om flykting...
Jeg så noen forsvare Facebook med at de føler seg mye friere der enn under meningssensuren til den norske medieeliten. Joda, bortsett fra at før ble du hysjet ned av redaktører med navn og ansikt. Nå er du underlagt ansiktsløse Facebook-ansatte, ansiktsløse algoritmer, og en ansiktsløs mobb av andre brukere.
Kanskje pest og kolera ikke er de eneste to alternativene her?
Those who beat their fleshy chests and wave the flag in righteous unending fury and bleat most bitterly about “Freedom” and “Liberty” and “Patriotism” were the most offended.
I eventually got a handle on the drinking. It happens as you get older. It happens, or you don’t get older. Drink hard in your twenties and you’re a regu...
Joda, mye av Facebook-opprøret denne uken var pompøst, og manglet selvinnsikt. Spesielt Aftenpostens forsidebrev, som mellom linjene sa: “Facebook er vår overordnede, men vi skulle ønske det ikke var slik!” Litt som når en leser kaller journalisten en dust i kommentarfeltet. Måten og stedet de gjør det bekrefter hierarkiet de gjør opprør mot. En avis står høyere enn et teknologifirma i spørsmål om politikk, kultur og samfunn, og bør oppføre seg deretter, med mer verdighet.
Og så kommer de som vil ironisere over pompøsiteten, for å markere sin egen overlegenhet. Det er storm i vannglass det også, og uviktig. Facebook-kritikken er tross alt riktig. Akkurat nå er mange bevisste på det. Da gjelder det å gjøre det beste ut av det.
Og så har vi de som tar seg tid til å fortelle at det er nytteløst å redusere makta til Facebook, en plattform som bare er noen år gammel, i en tid hvor teknologier oppstår og dør hele tiden. Dere har mer tro på Facebook enn Facebook selv har.
Så, her er første runde i mitt personlige #Fexit-eksperiment:
Mindre prat, eksperimentering.
Our habits of thought are stronger than strait-waistcoats. We walk about with habit-coloured spectacles before our eyes, and see everything as we are acc...
Er intervjuet i Vårt land om min (manglende) tro og Å sette verden i brann.
Synd er ein av dei beste ideane i kristendomen, meiner ateisten Bjørn Stærk.
Har krysspublisert krysspubliseringsmanifestet.
Sammen kan vi ta kontroll over våre egne data, og vår egen offentlighet.
Han håper noen en dag gjør det samme med Muhammed.
Ateisten Bjørn Stærk løfter frem de mest nyttige ideene i den kristne troen når han leser Bibelen på jakt etter menneskelige fenomener. Funnene hans er oppsiktsvekkende.
I morgen. Målgruppen for boka er folk som vil endre verden, og folk som er redde for at førstnevnte skal lykkes.
Hvor godt kjenner vi egentlig fortellingene om Jesus? Og hva kan vi lære av dem? Ateisten Bjørn Stærk skriver om Jesus for at vi skal forstå hva han har betydd for oss. Er det noen av de kristne ideene om synd, tro, ydmykhet, veldedighet og seksualmoral som er relevante for mennesker som ikke tror? Didrik Søderlind, rådgiver i Human-Etisk Forbund, intervjuer Bjørn Stærk. Arrangementet er et samarbeid mellom Humanist forlag og Human-Etisk Forbund, Oslo.
Bjærn Stærk mener vi har tatt vare på det verste fra kristendommen, og glemt det beste.
Facebook, you’re next.
Network effects are the holy grail for Internet startups looking for venture-scale returns. On a platform with network effects, the value to a user increases as more users use it. Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube, Skype, WhatsApp and many others benefit from this dynamic. In an age when more tha...
“When was the last time that America’s chair industry hiked the price of chairs 400% and suddenly nobody in the country could afford to sit down?”
[Content note: this is pretty much a rehash of things I’ve said before, and that other people have addressed much more eloquently. My only excuse for wasting your time with it again is that S…
Bra podcast om rasisme, slaveri, rettferdighet og konsensus.
Michael Munger of Duke University talks with EconTalk host Russ Roberts about how attitudes in the American South toward slavery evolved over time and what we can learn from that evolution about the role culture plays in our lives....