Denne angsten om hva det er lurt å kalle folk og ideer du er uenig med. Bare kall ting det du tror de er, selv om noen blir sinte. Så vet vi iallfall det. Det eneste som er verdt å engste seg over er at du har brukt feil ord.
Vår arv til fremtidens nordmenn: Vintre som er en eneste lang, mørk og snøløs november.
Norsk klimafornektelse: Troen på at parisavtalen hverken bør påvirke oljetilbudet eller vil påvirke etterspørselen.
Problemet er at de gode tidene har gitt oss sommerpolitikere som ikke vet hvordan de skal kutte utgifter og starte det grønne skiftet, selv om de vet at de snart må. Men mens vi venter på at virkeligheten skal ta oss igjen, la oss for all del ta enda en runde i kulturkampen.
Det er på tide å bryte ut av illusjonen.
“Trump is not a disruptor: he is a spiteful mischief-maker.”
On election night, almost as soon as it was clear that the unthinkable had become a cold reality, Paul Krugman asked in the New York Times whether the US was now a failed state. Political scientists who normally study American democracy in splendid isolation are starting to turn their . . .
Jeg ønsker forslag til politiske podcasts som føles relevante og aktuelle, ikke er kjedelige, og dekker et bredt utvalg av perspektiver og ideologier. Her er de jeg har på listen fra før:
Venstre: Team Human Amerikansk-liberal: On The Media, TrumpCast Statsmedienøytralt: BBC Analysis og BBC Documentary ?: Common Sense with Dan Carlin Markedsliberal: EconTalk Amerikansk-konservativ og trumpist: Ricochet-podcastene
Forslag? (Prøv å hold det til politiske/aktuelle ting, så får alle mer utbytte av det.)
Minerva starter borgerlig nettavis. Lykke til!
Tidsskriftet Minerva håper å få to millioner kroner i pressestøtte til sin nye nettavis. I oppstartfasen må redaksjonen nøye seg med midler fra rike onkler som Felix Tschudi og Nicolai Løvenskiold.
Jeg skriver om eliter, populister og idioter.
Elitene har sin del av skylden for Trump, men populistklisjeer er ikke svaret.
Hvor mye betalte Statoil Aftenposten for å bryte veggen mellom markedsavdelingen og redaksjonen, og er tilbudet åpent for alle?
Vi inviterer deg til å delta i debatten. Har du spørsmål, kommentarer eller innspill du ønsker å dele med oss? Meld deg på debatten i din by!
Det er et år siden jeg tok i bruk YNAB (You Need a Budget), og for første gang i livet mitt føler jeg at jeg har kontroll over økonomien min. I mange år klarte jeg meg uten budsjett. Jeg tok med meg billige vaner fra studentlivet inn i et yrke med god inntekt. Vanene ble dyrere men lønna vokste like fort, og alt var veldig forutsigbart, så jeg slapp å tenke så mye på det. Easy mode. Men de siste årene har økonomien min blitt mer og mer uforutsigbar, av noen mindre hyggelige grunner men stort sett hyggelige. Normal mode. Så jeg har måttet tenke mer på budsjettering. Først laget jeg et enkelt regneark, men det ga ikke nok kontroll.
Så tok jeg i bruk YNAB. Det er lett å bruke, men tok en stund å få fullt utbytte av, for dette er en teknologi som har meninger. Den forsøker å endre hvordan du tenker på penger. Det er bare et verktøy, men det er et verktøy som fungerer best når du bruker det slik de vil du skal bruke det. Og det synes jeg er greit, for den intuitive måten å tenke personlig økonomi på er feil. YNAB-filosofien er god, og gjør det mulig for meg å tenke presist om uforutsigbare ting. Så ta en kikk.
You Need a Budget combines easy software with Four Simple Rules to help you quickly gain control of your money, get out of debt, and save more money faster!
Hvordan fungerer egentlig innhold som dette? Statoil betaler Aftenposten for å legge ut grønnvaskingsannonser, den skjønner jeg. Men så betaler Statoil Aftenposten for å betale Facebook for å promote det via sin konto, med en hashtag om at det er annonse, i stedet for å bare gjøre det selv?
Vi har visst om klimaendringer i 40 år. Tar Statoil nok ansvar for å gjøre noe med utviklingen? #ungeråd #annonsørinnhold
Mye ville vært ryddigere i elitedebatten om alle som tilhørte makteliten, kunnskapseliten, medieeliten, statuseliten, pengeeliten eller moraleliten var villige til å innrømme det. “Hei, jeg sitter i regjeringen og ja, jeg er en del av makteliten.” “Hei, jeg driver et nettsted med titusenvis av lesere og ja, jeg er en del av medieeliten.”
Dere kan lese mer om dette i Aftenposten om et par dager for ja, jeg er en del av medieeliten jeg også.
Jeg vil ikke ha nye historiske hendelser nå. Jeg er ikke ferdig med å lese om de gamle.
Det er ikke bare dårlige nyheter for tiden. Megan og jeg gifter oss til våren. Jeg pleier ikke å poste private ting offentlig, så jeg nevner det bare fordi jeg vil anbefale gullsmeden vi har brukt til ringene våre: Frank Søderlund. Han holder til på et lite verksted i Lillehammer, og designer og lager alt selv. Han er en ekte håndverker som har gjort en fantastisk jobb fra begynnelse til slutt. Hvis du f.eks. er på jakt etter en unik julegave til noen du er glad i, er dette fyren du bør ta kontakt med.
Gullsmed / smykkedesigner
Så.. regjeringen har et klimamål for 2020 men ingen plan for å nå det?
SYMBOLSK: Regjeringen innrømmer at de ikke har noen plan for å nå klimaforlikets mål om kutt av sju millioner tonn CO2 innen 2020.
Fra og med nå er vi alle naboene til Trumps golfbane i Skottland.
Håp på det beste, forbered deg på det verste, og vær den typen menneske Trump avskyr.
Skandale hvis Norge lykkes med å gi opp klimamålene for 2020 uten debatt eller ansvarsplassering.
TOMME LØFTER: Regjeringen gikk til valg på å styrke klimaforliket, men er milevis unna å kutte de nær 7 millionene tonn CO2 som de forpliktet seg til å kutte innen 2020.
Det er greit nok å mene at en stans i norsk oljeleting ikke vil ha noen annen effekt enn tap av norske arbeidsplasser, og at vi derfor bør fortsette. Men det er å misforstå totalt å si at vi samtidig skal forsøke å nå togradersmålet ved å redusere etterspørselen etter olje. Hvis det virkelig lykkes har vi bare nådd det samme resultatet på en annen og, for Norge sin del, mer dramatisk måte: Da har vi investert i å finne olje det ikke lenger er verdt å hente.
Det ærlige her er å si: Det har lite å si hva Norge gjør, verden kommer ikke til å nå togradersmålet uansett, og vi vil helst ha både pengene og arbeidsplassene, så la oss heller vente litt og sikte mot noe mer realistisk senere. I stedet har vi oljevenner som ønsker å fremstå som tøffe realister, men som er for feige til å avvise togradersmålet, eller så naive at de tror de slipper.
Lederen
Har hørt at nordmenn trenger alkohol for å være sosiale. Å ha en søt valp er ti ganger mer effektivt, og fungerer i alle situasjoner.
Dette må være det tristeste jeg har lest i den norske kulturkampen:
“Jeg ser på folk på toget om morgenen. Mange ser sure ut. Særlig menn. Jeg får lyst til å si til dem: – Det er ikke min skyld at Norge er forandret til det ugjenkjennelige. [..]
På mange måter representerer [Kent] Andersen det rotekte norske, det Arbeiderpartiet jeg vokste opp med. Det er helt borte nå. Erstattet av urbane, hipstere, offentlig ansatte, folk med «bein», som vet hvordan man får resultatet slik man vil. De vekker ingen jubel, ingen entusiasme og de har ikke noe hjerte.
Hjertet er borte. Det er det nordmenn blir triste av. Kan man ta en operasjon? Få et nytt?”
Det finnes god nostalgi. Men dette er nostalgi som har blitt impotent og bitter, ute av stand til å snakke med sin samtid. Og som en siste fornedrelse lar den seg forføre av svindleren Trump.
Hvis man må spørre hva norske verdier er, vet man ikke hva det er. Enten er man innafor eller så er man utafor. Sånn er det bare. Forsøkene på å omgjøre Norge til 'flerkultur' er det rene sprøyt. Ingen har noensinne sett 'flerkultur'. Norge utskiftes med noe ingen vet hva er. Mye av det som presente...
Mye av det som skrives om sinte velgere (brexit, Trump osv) er vel en slags selvproletarisering for høyreintellektuelle.
Endelig en artikkel som forklarer hva Trump-velgere mener om valget:
They’re still angry
“Når det gjeld klima er meir olje og gass grunnleggjande ein del av problemet, ikkje av løysinga. Heller ikkje i Noreg.”
Medan politikarane pratar om «det grøne skiftet» som om det står om nokre øre i drivstoffavgift, viser forslaget til statsbudsjett at hovudplanen er å halda fram med utvinning av olje og gass som før.
Jeg har skrevet om verdifulle ideer i den kristne arven, men noen av de dårlige jeg brukte mye plass på i boka var konservative ideer om seksualitet og samliv. På sitt mildeste oppfordrer de runde klosser til å finne plass i firkantete hull. På sitt verste hamres de inn, som her:
Demonisering av normal seksualitet var hverdagskost når jeg var tenåring. At mitt liv måtte ære Gud, ble til min største skam.
Tror vi kan begrave myten om oslomediene som klimaidealister. Men ikke særlig kompetente realister heller.
Når så vi Aftenposten advare domstolene mot å «blande seg» i skattepolitikken, eller Klassekampen advare LO mot å saksøke staten over pensjonskutt? Pressen tar sjeldent stilling i rettsspørsmål. Re…