Vær mindre produktiv:
The Long Read: All of our efforts to be more productive backfire – and only make us feel even busier and more stressed
Yay - har fått mitt første hatbrev i posten!
Avsender er, ut fra håndskriften å dømme, over 80 og, ut fra nivået på fornærmelsen å dømme, kom han ikke så langt i Monkey Island.
Denne tullete “krigen mot julen” en del norske kulturkrigere har importert får meg til å tenke på Mary McCarthy, som skriver i sin selvbiografi om de to formene for katolisisme hun møtte i oppveksten. Den ene var en kilde til godhet og visdom. Den andre var en krigersk og bitter identitetsmarkør som først og fremst handlet om at man ikke likte protestanter. Hun sier om tanten sin noe sånt som at ingenting av Jesu mildhet hadde funnet veien inn i hennes hjerte. Det tilsvarende i dag må være kulturkrigere som hele tiden snakker om å forsvare den kristne kulturarven, men som ikke snakker om den kristne kulturarven som sådan, og ikke viser tegn på at de kjenner til den. Derimot klarer de aldri å slutte å skåre poenger mot islam og den sekulære tidsånden. Jeg skal ikke påstå at det beste i kristendommen ikke har funnet veien inn i kulturkrigernes hjerter, men det er iallfall lite synlig i det de bruker tid på å snakke om. Hensikten min med Å sette verden i brann var å skrive om den kristne kulturarven som noe mer enn den tredje bonden fra venstre i et identitetspolitisk sjakkspill. Det er en bok om den kristne kulturarven som faktisk handler om den kristne kulturarven, og ikke så mye annet. Den handler nesten ikke om islam en gang. Les den, eller les noe annet om dette spennende temaet. Glem kulturkrigerne.
Ian Hislops Orwell-foredrag om ytringsfrihet og intoleranse:
Ian Hislop delivers The Orwell Lecture 2016 at UCL: The Right to Dissent (and the Left too) The Orwell Lecture was established by Professor Sir Bernard Crick...
Jeg og andre klimagærninger har snakket med Harvest om shifting baselines og den nye normalen:
Snøfri jul - og fem andre unormale fenomener vi gradvis blir vant til - og dermed ser på som normalen.
Litt CO2-nerding: Flere lesere har reagert på at jeg skrev at en lastebil slipper ut 1 kg CO2 per kilometer, og at en tur fra Tyskland til Norge dermed medfører ca et tonn med CO2-utslipp: http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Kronikk-Hvor-ble-det-av-godstogene-fra-Sverige--Bjorn-Stark-610824b.html
De skriver ting som at lastebiler i deres erfaring bruker kun 0,3-0,5 liter diesel per kilometer, så da høres 1 kg CO2 / km svært mye ut.
Det korte svaret er at tallet er fra TØI, som har det fra Miljødirektoratet. https://www.toi.no/getfile.php?mmfileid=41199 De anslår 997 gram per kjøretøykilometer, altså 1 kg. Alternativt 121 gram per tonnkilometer, mot 57 og 10 per tonnkilometer for skip og tog.
Vi kan dobbeltsjekke dette ved å se hvor mye CO2 man slipper ut fra en liter diesel. 2.68 kg, ref http://people.exeter.ac.uk/TWDavies/energy_conversion/Calculation%20of%20CO2%20emissions%20from%20fuels.htm 0,3-0,5 l/km blir da 0,8-1,3 kg/km, altså er ikke 1 kg urealistisk.
I følge denne rapporten ligger drivstoffbruken for lastebiler på 0,35-0,37 l/km: https://www.transportenvironment.org/sites/te/files/publications/2015_06_Lorry_co2_briefing_update_US_PHASE_III.pdf Altså 938-991 g/km.
Da jeg skrev dette til en leser innvendte han at moderne lastebiler kan komme ned i 0,25 l / km. Det gir i så fall 0,67 kg / km, men han oppga ingen kilde (“internasjonal statistikk”) så spørsmålet er om dette er under ideelle eller realistiske forhold. (Hvis noen som leser dette faktisk har kjørt lastebil på denne ruten vil jeg gjerne høre hva dere brukte!)
Drivstoffbruken er avhengig av kjøremønster, last, osv. Derfor jobber EU med et verktøy som heter VECTO, som skal simulere CO2-utslipp for ulike kjørescenarier. Dette skal brukes til å stille CO2-krav til lastebiler. Såvidt jeg kunne se er dette verktøyet ikke ferdig ennå. Prosjektet er på overtid, og det er en vanskelig jobb. Når det er ferdig tipper jeg man kan gi et nøyaktig svar på utslippene for en gitt lastebil på en gitt rute, så som fra kontinentet til Oslo.
Det er snakk om tall man kan få plass til i hodet sitt.
Hvis jeg var kyniker ville jeg satset alt på å bli lukewarmer, altså en nedtonet klimaskeptiker, ikke den som sier at forskerne tar feil om hva som skjer, men den som sier at de tar feil om at det er så farlig. Så langt har det vært tryggere å være sentrumspragmatiker. Alle liker dem og de har som regel rett, men for klima er posisjonen deres ustabil og sårbar fra begge sider: Hvis dette er så viktig hvorfor gjør vi ingenting? Posisjonen er bare stabil så lenge klima ikke er mer enn enda en hjertesak. Hvis den blir en akse er det mye å vinne på å bli lukewarmer:
Jeg skriver om godstogene fra Sverige som forsvant:
En tankevekkende serviett-utregning om klima og jernbane.
Livsmål: Bad boy-selfie med iskalde pensjonerte maktmennesker i grenseland mot krigsforbryter.
Leser Ragnar Vold og oppdager at omtrent alt som er verdt å si om nazismen ble sagt best av ham allerede i 1934.
Taxfree som karbonsubsidie:
Taxfree-ordninga og utlandskvoten har store negative verknader på folkehelsa, miljøet og statsinntektene. Men korkje regjeringa eller Stortinget vågar å gjera noko med ordninga. Tenk deg at vi ikkje hadde taxfree-ordninga, at nordmenn ikkje fekk kjøpa billeg snop, sprit og snus ... Les mer
Spotifymønster: Hører en sang jeg vet det finnes en Yankovic-versjon av. Bruker resten av dagen på å høre gjennom Yankovics samlede.
Tror vi bør omtale det Schibsted gjør for Statoil med det norske ordet for innholdsmarkedsføring: Falske nyheter.
Det koster oljegiganten millioner.