Facebook-arkiv Januar 2019

<- Tilbake

2019-01-31 09:12

DEBATT. Varje kilo flygfotogen måste ersättas med 30 kilo batteri. Det krävs minst 20 gånger bättre batterier för att passagerarflygplan ska komma på kartan, skriver flygingenjörerna Kenneth Nilsson och Patrick Berry.

2019-01-31 04:34

“These instructions sound top down and, worse, appear to throw responsibility back to the individual. But that is to miss the point of these instructions. They are calculations that give a sense of the scale of the problem and a science-based framework for political action.”

The global food system is causing an ecological and health catastrophe, says Guardian special correspondent Felicity Lawrence

2019-01-29 18:36

Spådom: “Slutt å skremme barna våre med klimakrisen” blir en kampsak for foreldre, hvis det ikke er det allerede.

Håpløse klimaforslag vi ikke trenger, skriver Simen Gaure.

2019-01-28 11:34

Et boktips for de som er så interessert i hvor grønne ideer hører hjemme i landskapet at de er villig til å lide seg gjennom en irriterende dårlig bok: Austerity Ecology & the Collapse-Porn Addicts: A Defence Of Growth, Progress, Industry And Stuff, som angriper den grønne vekstkritikken og fascinasjonen for det lille og lokale fra en marxistisk “neste gang får vi til verdenskommunismen”-posisjon. Det i seg selv kunne det blitt en grei bok av, hvis den ikke var gjennomført i en så slurvete pamflettstil. Ideene den argumenterer for er klønete lagt frem. Forfatteren anklager vekstkritikerne for å ta feil, når det han vel egentlig sier er at de har rett innenfor sin kontekst, men at alle problemer og begrensninger forsvinner med kommunismen. Først mot slutten har han fått roet seg ned nok til å nesten argumentere saklig. Ellers er boka mest en eneste lang rant om at økohippier er dumme. Men til gjengjeld lyser den opp landskapet på en nyttig måte fra ståstedet til noen som befinner seg i den helt motsatte enden av både markedsøkonomi og “smått er godt”. Den illustrerer hvor viktig aksen stort/globalt/sentralisert vs smått/lokalt/desentralisert er for å forstå miljødebatten, og at dette ikke er det samme som aksen autoritært vs liberalt. Den er også et fint eksempel på krusedullteorien: Politiske ideologier overlapper på uforutsigbare, forvirrende, bisarre og egentlig ganske morsomme måter.

2019-01-26 18:04

“This shows that the Arctic is responding to the one-degree of global warming that we have today by shrinking and losing its outer part to the Atlantic domain. That’s alarming."

Climate change re-draws map of the Arctic Ocean

2019-01-26 09:38

“Som vanlig skyver bilfolket antatt svake grupper, som barnefamilier og skrøpelige eldre foran seg. Men det er ikke disse som fyller opp gatene på Frogner med dyre biler.”

Om ikke alt for mange år kommer folk til å stille seg like uforstående til at man tillot parkering i gatene som vi i dag stiller oss uforstående til at man tillot røyking inne.

2019-01-26 08:36

Jeg har et bokessay i Strek om Larry Siedentops Inventing the Individual, en interessant gjennomgang av kristne bidrag til moderne ideer, og samtidig et forsøk på å kuppe hele denne tradisjonen for å fylle hans egen snevre liberalisme med identitet og mening.

Var det Jesus som oppfant det liberale individet? Filosofen Larry Siedentop har nok rett. Det er Jesus og Paulus, ikke opplysningstiden, som utmeisler individet&colon; Et jeg, fristilt fra klanens tvang, skriver Bjørn Gregory-Stærk, som lurer på hvorfor filosofen ender med å motarbeide denne innsikten...

2019-01-26 08:24

Khadra Yusuf har satt fingeren på stadig økende kostnader i barneidretten. Debatten har handlet mest om å behandle symptomene. Å ta tak i årsakene krever…

2019-01-25 08:12

2019-01-24 19:30

Trenger du å reparere klær eller sko? Vi har inngått et samarbeid med Repairable, en oppstartsbedrift i Oslo som bidrar til en mer bærekraftig tekstilbransje ved å tilby en enklere løsning for reparasjon av klær og sko. Slik fungerer det&colon; 1. Bestill reparasjon på http&colon;//bit.ly/2ACJaAo 2. Lever til oss i Helly Hansen i Karl Johansgate 3 3. Få en tekstmelding om henting og hent det hos oss i butikk Takk for at du gir klærne dine et lengre liv!

2019-01-22 16:37

Jeg har vært hos Dialogisk, podcasten til Gunnar Tjomlid og Dag Sørås, og snakket om innvandringsdebatten, synd, forbrukeretikk og hvorvidt vi burde la være å få barn for klimaets skyld.

Listen to Episode 74&colon; Selvransakelse (med Bjørn Stærk) and 74 other episodes by Dialogisk. No signup or install required.

2019-01-22 07:21

Jeg føler at denne står seg.

Breaking!

2019-01-21 11:29

Da har jeg fått lest Pseudoarbejde av Dennis Nørmark og Anders Fogh Jensen. Boka har samme utgangspunkt og konklusjon som Bullshit Jobs av David Graeber, at vi har fyllt opp arbeidslivet med meningsløse oppgaver og arbeidsplasser, og rett og slett bare burde gå hjem tidligere.

De har en viktig observasjon til felles: At problemet er like stort i større private selskaper som i det offentlige, fordi de alle drives på omtrent den samme måten. Det er en myte jeg tror er utbredt blant folk som sitter fast i én sektor hele karrieren, at ting er veldig annerledes på den andre siden av gjerdet. Samme med de som jobber i mer unike sektorer som akademia, medier, tenketanker, kultur - folka der får et veldig rart bilde av hvordan “normale” arbeidsplasser fungerer. At det er en klar kontrast mellom late byråkrater og det effektive næringslivet. Min erfaring fra å ha vært innleid til mange offentlige og private organisasjoner er iallfall at det ikke er noe klart mønster. Og at både Pseudoarbejde og Bullshit Jobs beskriver noe reelt.

Bøkene har forskjellig tilnærming. Bullshit Jobs fokuserer mer på stillingstyper og strukturelle faktorer, Pseudoarbejde mer på konkrete arbeidsoppgaver. Siden eksemplene i Pseudoarbejde er hentet fra Danmark og Sverige vil den nok oppleves mer relevant for norske lesere. Men jeg vil si at de utfyller hverandre.

Grunnen til at jeg er så fascinert av dette spørsmålet er at det griper rett inn i noen av de største, viktigste og vanskeligste debattene vi har. Hvis du ikke blånekter for at de har et poeng, tvinger de fram et grunnleggende perspektivskifte med store konsekvenser.

2019-01-20 13:20

Krusedullteorien: Politiske ideologier overlapper på mange uforutsigbare, forvirrende, bisarre og egentlig ganske morsomme måter.

2019-01-19 14:39

[Ulike seriøse folk snakker om at det ikke fungerer at alle spiser så mye kjøtt hele tiden]

  • stillhet [En milliardær sier det samme]
  • Jaså, din hykler!

Altså, dette er ikke en sak mellom oss og EAT, men oss og klimaet. Alle er en del av problemet. Alle må selv ta stilling til hvordan de vil forholde seg til det vi vet. Aktivisme? Livsstilendring? Apati? Man kan uansett ikke gjemme seg bak at andre er hyklere. Det er alle. Jeg også. Det endrer ingenting.

2019-01-19 12:56

Grønn lykke-tilnærmingen til mat: Det er gøy å utforske mat uten kjøtt, én ny oppskrift om gangen. Og du kan bruke det du lærer til å gjøre kjøttmåltidene dine bedre også.

2019-01-18 14:11

Noen har skapt et inntrykk av at jeg og «den tradisjonelle miljøbevegelsen» i Norge er imot hardere tiltak, mer aktivisme og nye aktører på miljøfeltet.…

2019-01-18 12:13

Den nye regjeringsplattformen avkrefter fargelæren&colon; Å blande blå, gul og grønn politikk blir ikke grønt.

2019-01-17 13:47

Flott sak om grønne nazister.

Den nynazistiske Nordiske Motstandsbevegelsen (DNM) hevder å være Nordens nye grønne parti. Miljøkrisen vi er på vei inn i bør åpne øynene våre for…

2019-01-15 14:07

Dette blir interessant. Se også debatten i Pan de siste dagene: https://www.harvestmagazine.no/pan

Nå skal «klimarebellene» lage gateopprør i Norge 14. januar 2019 10.44 av Tora Lind Berg Politiet arresterte en rekke demonstranter under aksjonene i Storbritannia i fjor høst. Her fra Bristol. Extinction Rebellion UK — Jeg har en klage&colon; Arrestasjonene går ikke fort nok. Filter Nyheter Lambe...

2019-01-14 14:33

Joda det var en slags provokasjon fra min side å si at folk som skal drive sivil ulydighet i klimakampen bør tenke “mer som Harpo Marx enn Rosa Parks”. Jeg mener jo ikke at det skal være ren komedie, dette. Men jeg tror ikke det er helt sunt å gjøre et for bevisst forsøk på å fylle skoene til helter. Det er et frø som hvis man vanner det lenge nok kan ende opp som galskap.

Det meste av det jeg sa på og om dette debattmøtet har handlet om det, å unngå å bli gale. For, helt realistisk: Alle som går inn i klimakampen i dag, kommer til å forbli frustrerte livet ut. Dette er ikke en lov som skal endres, det er en stor samfunnsendring uten noen klar fasit, og hvor ødeleggelsene allerede har kommet så langt at ingen løsning er “bra nok”.

Så da er bare innspillet mitt at det kanskje ikke er så sunt å beslutte at du hver dag, resten av livet ditt, skal gå rundt og være sint og imitere Rosa Parks.

Historien lærer oss at stor forandring er mulig. Nødvendige omveltninger har blitt presset fram av folk, som har lykkes på grunn av sitt antall, sin…

2019-01-14 14:17

Stein X Leikanger tolket min advarsel mot for mye sinne i klimakampen som kritikk av Extinction Rebellion. Det var ikke tanken. De har foreløpig gjort lite å vurdere dem etter, og jeg mener at sivil ulydighet er legitimt i denne saken. Og de har helt rett i at det er for mye likegyldighet og grunnløs optimisme. Mørke følelser som sinne, mismot og sorg er helt på sin plass.

Det jeg prøvde å si var mer generelt: At her sitter vi i dette debattmøtet og påkaller et voldsomt sinne. Vi håper at det skal bli mer av det, at det skal slå ut i form av massedemonstrasjoner og sivil ulydighet, og påvirke samfunnet. Og da er det greit å ha tenkt gjennom spørsmålet: Hvordan unngår vi at dette sinnet tar feil retning? For det er jo ikke første gang i historien idealister går til kamp mot hvordan ting er. Vi har sett dette her før, på godt og ondt. Selv går jeg til kristendommen for eksempler (les boka!) Eller man kan gå til arbeiderbevegelsen. Men det var derfor jeg nevnte inkvisitorer og heksejegere. Ikke som en anklage mot en fersk bevegelse, men som et eksempel på hva slags ting du kan ende opp med når idealismen kun bygger på noe mørkt. Sånne bevegelser tiltrekker seg en bestemt type farlige mennesker. Kampen for en bedre verden ender opp som noe destruktivt.

Leikanger fnyser av at jeg foreslår at sivil ulydighet skal ha et element av glede og moro over seg. Dette er jo alvorlige saker! Joda, men den forakten for det lyse, den er et faresignal. Utfordringen her er: Vi har et stort problem. For å løse det må mange av oss vi bli sintere og reddere enn vi er i dag. Hvordan får vi til det uten å bli komplett gale? Mitt svar er: La det være noe lyst som driver deg. Ikke et sånt fjernt utopisk ideal, men noe nært og menneskelig. Ta vare på de gode menneskelige egenskapene, som evnen til å le, selv om du også er sint. Og vær på vakt mot de som mener at situasjonen er for alvorlig til å bry seg om sånt.

Dette er ikke en kritikk mot XR, men det er en advarsel til alle som påkaller sinne uten å ta på alvor hvilken mørk kraft dette er.

Extinction Rebellion (XR) er et hår i suppen for etablerte miljøbevegelser og -politikere. De trenger støtte, ikke formaninger.

2019-01-12 15:43

Slik har Norge forandret seg. Sakte, nesten umerkelig.

2019-01-12 09:39

Dilemma: Vitse om at regjeringsgodkjente innvandringsmotstandere nå bare befinner seg en tilfeldighet unna å omformulere de fjorten ordene, eller la være av frykt for at vi har kommet så langt at de som ikke tar referansen vil undersøke og tenke at dette ikke var så dumt.

2019-01-12 07:01

Veiprising kan bli den grønne avgiften som erstatter alt vi i dag betaler for bruk av vei – fra bompenger til drivstoffavgifter. Denne uka er det blitt klart

2019-01-09 14:50

Her er innledningen jeg holdt på debatten om sivil ulydighet i klimakampen i går: https://www.harvestmagazine.no/pan/sivil-ulydighet-med-glimt-i-oyet

Og noen tanker om debatten etterpå: https://www.harvestmagazine.no/pan/a-redde-verden-uten-a-bli-heksejegere

Man snakker om hvor viktig det er at folk blir sinte over hvor lite som gjøres med klimaproblemet. Men hvis dette skjer, hvordan unngår man at resultatet blir

2019-01-09 13:05

Hei, Sverige.

Norske författaren Bjørn Stærk noterar att invandringsmotståndet rör sig hemtamt i såväl trånga som vida åsiktskorridorer.

2019-01-08 15:03

I kveld kl 19. Debatt om sivil ulydighet i klimakampen på Kulturhuset i Oslo.

FNs klimapanel slår fast at vi bare har tolv år på oss for å unngå farlige klimaendringer. Med dagens kurs styrer vi mot tre eller flere graders global oppvarming innen utgangen av århundret. Den eksistensielle trusselen mot sivilisasjonen er reell og voksende. Når det internasjonale klimasamarbeidet dypest sett svikter, og fossile interesser fremdeles har overtaket over politikk og fornybarutvikling – hvordan kan vi unngå et klimasammenbrudd? Hva har vi ikke prøvd før? I den senere tid, fra Greta Thunbergs skolestreik og protestene mot kullutvinning i Hambach-skogen i Tyskland, til Extinction Rebellion-aksjonene i London, har vi sett eksempler på mulige svar. Til nå har klimabevegelsen bare i begrenset grad brukt sivil ulydighet mot fossile interesser, installasjoner og byråkrati for å tvinge fram politisk handling og endring. Hva er potensialet i slike virkemidler, og hvor er fallgruvene? Hva er stemningen i klimabevegelsen for å ta slike metoder i bruk? Norsk klimanettverk ønsker velkommen til et temamøte om en ny front som nå åpner seg i klimakampen. Spørsmålet er&colon; Er ikke-voldelig sivil motstand nødvendig for å sikre et stabilt klima? Eventuelt&colon; Kan vi gjøre det uten? Panel&colon; Truls Gulowsen, tidligere leder i Greenpeace Norge Une Bastholm, talsperson Miljøpartiet de grønne Bjørn Stærk, forfatter og samfunnsdebattant Aleksander Melli, forfatter og klimaaktivist Inger Østenstad, Extinction Rebellion Norge Ordstyrer&colon; Mari Seilskjær, jurist

2019-01-08 13:50

Mange taler om det&colon; at droppe flyet og vælge andre rejseformer i klimaets navn. Så hvordan går det, hvis man vil tage toget til London med sin 6-årige søn? En ikke udramatisk historie om at prøve sine idealer af på virkeligheden.

2019-01-08 07:54

Satellittbasert veiprising er mer fornuftig enn bompenger, og vi trenger det fordi statens inntekter fra drivstoffavgifter forvitrer med elbilenes inntog.

2019-01-07 17:01

Fremover vil dere finne oss på Spiren CC Vest! Kom gjerne innom for en prat og har du noe som trenger repareres, ta det med også!👋🏻👖👞 #repairable #repareresko #reparereklær #ccvestsenter #tavarepådetduhar #slowfashion

2019-01-06 12:56

“Jeg antar han mener dette fortsatt, med unntak av siste setning, da. For den etterliberale Stærk er ytringsfriheten ikke lenger verdt risikoen for at det ikke går bra. Dét er dessverre frihetens pris.”

Hm. Jeg mener mye av det jeg skrev i Ytringsfrihet. Mye har jeg bare bygget videre på. Det jeg har blitt mest kritisk til er denne “det er verdt det”-innstillingen. Da jeg skrev boka hadde jeg et liberalistisk ståsted. Nå tenker jeg heller at liberalisme er for folk som ikke føler at noe står på spill, og som ikke tenker på de det står på spill for. De som ikke er redde, fordi alt ordner seg - for dem selv. Og fra det perspektivet kan man selvsagt peke på at trendene går i tolerant retning og si seg fornøyd. Det ser litt annerledes ut for f.eks. en muslim som vet at regjeringen sikrer penger til de fanatiske islamhaterne i HRS. Eller at det nå ser ut til å være åpne dører hele veien fra sentrum-høyre inn til Resett. Dørene holdes åpne av folk som selv ikke har noe på spill.

Det jeg ellers er mest kritisk til på den liberale siden i denne debatten er at den er for teoretisk og generisk. Man snakker fortsatt om trykkokereffekten, som stemmer dårlig med virkeligheten. Man behandler islamhat som bare enda en idé i bokseringen, i stedet for å lære av erfaring og historien.

Jeg har bladd mye i Ytringsfrihet de siste månedene. Jeg har laget et par stykk av en håndannotert utgave. Mest for moro skyld. Kanskje finner jeg en måte å gjøre noe mer ut av det også. Men for de som er interessert: Til uka finner man tre kopier hos den sære lille bokhandelen Cappelens forslag.

Knut Olav Åmås

Den veldig store midtbanen finnes fortsatt, mellom skyttergravene.

2019-01-06 09:54

“Helt konkret betyder det, at vi fremover vil bringe flere inspirerende rejsereportager fra Danmark, Norden og Nordeuropa, som kan nås med kollektiv trafik.”

Politiken tager de næste konkrete klimatiltag. Vi vil klimakompensere alle udenrigsflyrejser og kun flyve indenrigs, når det er strengt nødvendigt. Desuden ændrer vi fra i dag vores rejsesektion i en mere klimavenlig retning.

2019-01-05 14:12

Et godt skritt i riktig retning fra Nils August Andresen.

Jeg skrev en del forholdet mellom grønne og konservative ideer i den siste boka. Jeg har et ambivalent forhold til konservatisme. På den ene siden har jeg hentet mye derfra. Samtidig har jeg fått mindre tro på at konservatisme kan fungere som en levende, konstruktiv bevegelse som bidrar til en mer økologisk politikk. En av grunnene er at det er så vanvittig vanskelig å få folk som kaller seg konservative til å bruke de konservative ideene sine på klima og miljø. De vil ofte bare bruke de liberale.

Jeg ønsker lykke til, men jeg tror problemet her er at konservatisme er to ting: Noe teoretisk som eksisterer i bøker, og noe praktisk i den virkelige verden. I det teoretiske finnes det mye som er relevant for klimaspørsmålet, hvis noen er villig til å bruke det. Men når dette skal bli til noe i praksis, virker det som om man enten ender opp med liberalkonservatisme som mest er liberal, eller nasjonalkonservatisme som mest er nasjonalistisk. Eller andre mørke eller reaksjonære varianter. Det er fint å snakke om at vi må vise måtehold og respektere grensene rundt oss, men det folk bryr seg om er “vi må hjelpe næringslivet/kutte skattene” eller “utlendingene truer kulturen vår”. Da snakker jeg om de som kaller seg konservative. Og så finnes det noen som faktisk bryr seg om kjerneideene, men er de noe mer enn et alibi for resten? De har iallfall en stor kamp foran seg hvis de skal påvirke.

Derfor ender jeg opp med konklusjonen at jeg tar med meg det jeg liker fra konservatismen, men at jeg føler meg mer hjemme i den grønne bevegelsen. For der tar folk dette på alvor. Og jeg tror det er dit høyresiden bør kikke for å komme seg videre.

Konservative er i ferd med å vinne innvandringsdebatten. I den neste store saken – klimaendringene – ligger vi bakpå. Det er det på tide å endre.

2019-01-05 11:25

2019-01-04 18:28

“Det mest interessante med sterkere familiepolitikk fra et grønt perspektiv er likevel at den nesten alltid bryter med arbeidslinja, og at den dermed bidrar til en mer stabil økonomi. Reproduksjon mot produksjon. Kontantstøtte og foreldrepermisjon gjør det mer interessant å ikke jobbe, og i grunnen gjør alle tiltak for å øke fødselstallene at folk trekkes ut av arbeid i noen av sine mest produktive år.”

Denne første uka i 2019 er mediebildet blitt preget av det kanskje mest eksistensielle og mest private valget mange tar, som noen velger å ikke ta og som noen

2019-01-04 18:25

Kom til Kulturhuset i Oslo tirsdag. Jeg er med og diskuterer klimakamp og sivil motstand.

FNs klimapanel slår fast at vi bare har tolv år på oss for å unngå farlige klimaendringer. Med dagens kurs styrer vi mot tre eller flere graders global oppvarming innen utgangen av århundret. Den eksistensielle trusselen mot sivilisasjonen er reell og voksende. Når det internasjonale klimasamarbeidet dypest sett svikter, og fossile interesser fremdeles har overtaket over politikk og fornybarutvikling – hvordan kan vi unngå et klimasammenbrudd? Hva har vi ikke prøvd før? I den senere tid, fra Greta Thunbergs skolestreik og protestene mot kullutvinning i Hambach-skogen i Tyskland, til Extinction Rebellion-aksjonene i London, har vi sett eksempler på mulige svar. Til nå har klimabevegelsen bare i begrenset grad brukt sivil ulydighet mot fossile interesser, installasjoner og byråkrati for å tvinge fram politisk handling og endring. Hva er potensialet i slike virkemidler, og hvor er fallgruvene? Hva er stemningen i klimabevegelsen for å ta slike metoder i bruk? Norsk klimanettverk ønsker velkommen til et temamøte om en ny front som nå åpner seg i klimakampen. Spørsmålet er&colon; Er ikke-voldelig sivil motstand nødvendig for å sikre et stabilt klima? Eventuelt&colon; Kan vi gjøre det uten? Panel&colon; Truls Gulowsen, tidligere leder i Greenpeace Norge Une Bastholm, talsperson Miljøpartiet de grønne Bjørn Stærk, forfatter og samfunnsdebattant Aleksander Melli, forfatter og klimaaktivist Inger Østenstad, Extinction Rebellion Norge Ordstyrer&colon; Mari Seilskjær, jurist

2019-01-03 10:09

Hahaha dette er jo mest tull. Men hm.. Er det noen som sitter og skriver på The Happy Little Book of ‘Maadpukke’ ennå?

Could we all learn something from Norway's culture of ‘matpakke’?

2019-01-03 07:16

Jepp, nye vaner er nøkkelen: “Du tenker deg ikke frem til en ny måte å leve på, du lever deg frem til en ny måte å tenke på.”

Vi kan hele tiden endre oss, men bare litt. Og så litt til. I sum kan det bli en god del.

2019-01-02 12:46

Det er først de siste åtte månedene jeg har begynt å tenke på hvordan småbarnsforeldre i full jobb faktisk får det til. Og svaret er: Eh .. nei. Kjære norsk økonomi, dere får kanskje 50-70% av oss til sammen, så lenge vi kan. Foreldrene mine gjorde det sånn. De har bidratt mindre til BNP enn mange. I blant var det lite penger. Til gjengjeld ble det fire av oss. Og jeg kom aldri hjem til tomt hus, følte aldri at de ikke hadde tid.

Dette handler litt om preferanser, mer om normer og mye om politikk. Men normer er et greit sted å begynne. Spre ideen til alle du kjenner: Det er helt greit å jobbe mindre, bare fordi du vil, og hvis du ikke får det til, er det noe i systemet som Har Gått Galt.

Når det er sagt: Norge er et bedre land å få barn i enn mange. For konas britiske familie er ikke spørsmålet om man har tid til å få barn, men om man har råd.

2019-01-01 21:46

Årets første brannbombe: Det er riktig å spørre “hva fikk du til jul i år” fordi “i år” åpenbart viser til et punkt på årshjulet, ikke et årstall. Som i: Det har vært en kald vinter i år.

2019-01-01 16:15