I Jakten på den grønne lykken skrev jeg mest om det enkleste nivået av grønn lykke, hvor du gjør ting som er bra for deg og bra for verden samtidig, som å sykle. Et fint sted å starte.
Neste nivå er litt vanskeligere: Det er ting som ikke er direkte bra for deg, men som gjør deg glad fordi det stemmer med verdiene dine, og ikke er så vanskelig hvis du gjør det til en vane, som å ta med søppelet ditt hjem fra skogen.
Etter å ha brukt tøybleier på babyen vår et par måneder vil jeg plassere det i den kategorien. Litt vanskeligere. Men helt greit når rutinen har satt seg. Vi bruker dem ikke på natta eller reise. Men nok til at det blir mye mindre søppel. (Og litt billigere på sikt.) Det er en fin følelse, midt oppi alt det andre avfallet jeg ikke klarer å gjøre noe med.
På den ene siden står ordfører, regjering og gravemaskiner. På den andre står lokale beboere, naturvernorganisasjoner og Norges største ugle. Kampen om…
Miljøbevegelsen må tørre å snakke om ulike retninger og alternative redningsplaner, skriver Jarle Fagerheim i sitt tilsvar til Per Espen Stoknes.
Tja. Les heller Ytringsfrihet annotert. 😁
Vi oppfordrer Stortinget til å oppheve § 185.
Kvadraturen er på vei mot å bli det hyggeligste området i Oslo, én gate om gangen.
Gjenbruk er den beste måten å redusere klimagassutslipp i byggebransjen, men i 2015 ble det revet 20.000 bygg. Hvor lang tid skal vi bruke på å etablere…
Grønn vekst er en av de viktigste debattene akkurat nå, og den har til felles med vindkraftdebatten at begge sidene deltar på miljøets premisser. Jeg tror det peker mot et politisk skifte. At vi får flere av den typen konflikter fremover, og færre av typen hvor miljø bare står på den ene siden.
Hvordan tørre å si at det ikke er mulig å forestille seg et samfunn som er omtrent som dagens – bare uten forurensningen, klimautslippene og raseringen av…
Les heller Ytringsfrihet annotert.
Psykologtidsskriftet intervjuet Steve Bannon. Heeelt uinteressant for norske psykologer. Eller?
Pocketutgaven av Jakten på den grønne lykken er ute. Løp og kjøp. Når kommer filmversjonen? Uklart. Minimum må nok dette opplaget selges ut først. Det kan iallfall ikke skade!
Det var ikke planlagt, men det er en rød tråd i bøkene mine: Å finne gode, nyanserte måter å snakke om moral på, ved å stjele ideer fra ulike ideologier og retninger og sette dem sammen på nye måter.
Å sette verden i brann gjør dette med kristendommen. Jakten på den grønne lykken gjør det med miljø og forbrukeretikk. Ytringsfrihet annotert gjør det med normer i offentligheten. Summen er et slags oppgjør med det litt nevrotiske og selvmotsigende forholdet til moral mange har fått, kanskje spesielt til høyre for sentrum.
Det tok tjue år, men endelig er https://bearstrong.net/ på SSL.
Har neglisjert nettstedet mitt en stund, så det er noen andre ting som må ordnes også. Neste oppgave: Rydde opp i kaoset av tusenvis av gamle bloginnlegg fra minst fem ulike løsninger. Hadde lenge en drøm om å sørge for at Alle Gamle URL’er Fungerer Til Evig Tid, men jeg tror jeg nedjusterer det til: Alt Gammelt Innhold Finnes (og ser omtrent ut som før).
En ting man lærer av å ha hatt nettsted i tjue år: Bare statiske filer varer evig. Og, har du sett, plutselig vrimler det av gode verktøy for å publisere til statisk HTML. Selv bruker jeg Hugo.
Bjørn Stærk
Fin uke: Har levert Ytringsfrihet annotert til en masse hyggelige folk jeg bare kjenner fra nettet, snakket om grønn lykke på Deichman, og fortalt Storebrand at grønn vekst kanskje er umulig.
I Ytringsfrihet annotert ber jeg leseren sende inn sine egne kommentarer til det nye uannoterte innholdet. Her er første bidrag, fra Ronny Kjelsberg.
Jeg må ha vært treig, tenker jeg her jeg sitter. Treig, så sakte det har gått opp for meg hvor helt fantastisk internett er. Når jeg ser rundt meg så ser det ikke ut til at jeg er den eneste. Selv …
Ivar Bakke anmelder Ytringsfrihet annotert: “Kanskje den viktigste misjonen til denne utgivelsen er de spørsmål den stiller og den uro den vekker hos de av oss som helst ville forblitt i vår komfortsone, her hvor tidens debatt og verdikamp ikke truer våre liv.”
Bokanmeldelser, debattinnlegg, oversettelser, skjønnlitterære forsøk, musikk, bilder
På torsdag kl 17 holder jeg en innledning for Grønn studiesirkel på Deichman i Oslo. Gratis påmelding og ledige plasser.
Noen mener at det ligger en egen glede i å vite hvor produkter kommer fra, leve miljøvennlig og enkelt og å kjøpe mindre. Er dette romantiske forestillinger fra rike byboere? Eller er det mulig å bli glad av å forurense mindre? Hvis ja, hvor går grensen mellom å føle grønn lykke og å bare...
Godt innlegg i en av de viktigste debattene som får lite oppmerksomhet.
Ideen om et samfunn med reell grønn vekst er som kommunistenes drøm om det klasseløse samfunnet: en visjon som det fort vil gjøre mer skade enn gagn å…