Durably Reducing Transphobia

Broockman, D., & Kalla, J.
Science, 2016
SciDb: https://doi.org/10.1126/science.aad9713

Se også Kalla & Broockman 2020.

Ti minutters samtale som oppfordrer til å se en annens perspektiv. 56 aktivister besøkte 501 velgere i Florida for å snakke om transpersoner. Reduserte fordommer, effekten varte minst tre måneder.

Mye forskning på at det er vanskelig å redusere fordommer, særlig med enkle tiltak, og at effekten er kortvarig. Svaret ligger i teorien om aktiv prosessering, utløse “system 2”-prosessering av budskapet. (Tilsvarer sentral rute i ELM.) En form for slik aktiv prosessering er det å se verden fra en annens ståsted.

Utført av Los Angeles LGBT Center og SAVE (tilsvarende i South Florida) i Miami-Dade, etter innføring av antidiskrimineringslov mot transpersoner, hvor man fryktet en kommende backlash. Banket uannonsert på døra og fortalte at de kom fra SAVE. Brukte teknikker for å utløse aktiv prosessering:

  • Fortalte at velgeren snart vil kunne bli bedt om å ta stilling til dette spørsmålet i form av forslag om å oppheve loven.
  • Definert transpersoner, sa fra hvis de selv var det.
  • Spurte om situasjoner hvor de selv hadde blitt dømt fordi de var annerledes.
  • Oppfordret til å bruke slike erfaringer til å forstå transpersoners erfaringer bedre.
  • Avsluttet med å spøre om samtalen hadde endret meningen deres.

Tilfeldig innelding med placebogruppe. Oppfølging 3 uker, 6 uker, 3 måneder senere i form av spørreundersøkelser som fremstod som del av et helt annet prosjekt, hvor spørsmål om transpersoner bare var noen få blant mange andre.

Flyttet folk 10 poeng på “feeling thermometer”, som er mer enn hele endringen i amerikaneres forhold til homofile mellom 1998 og 2012 (8.5). Vedvarende effekt.

Ble også spurt om forhold til diskrimineringsloven, med en Likert-skala fra -3 til 3. Relativt positive, +1.5. Ingen forskjell mot lacebo like etter samtalene. Lite forskjell også tre uker senere. Introduserte så definisjonen av transpersoner i spørreundersøkelsen ved 6 uker, fordi man antok at mange ikke visste hva ordet betydde, hadde kanskje andre ord i hodet, og ikke ville koble transholdningene sine til lovforslaget. Nå sank støtten, men mindre i samtalegruppen enn placebo. Så vist de anti-trans politiske reklamefilmer for å teste hvor robuste holdningene var. Støtten sank enda mer, også mindre i samtalegruppen. Men denne effektn var borte ved tre måneders oppfølgling. Og nå var samtalegruppen 0.3 mer positiv på Likert-skalaen. Dette stemmer overens med annen forskning om at effekten av politisk reklame er korvarig.

Dette er overraskende i lys av teorier om hvordan holdninger er vanskelig å endre på. Også overraskende i lys av at samtalen bare varte i ti minutter, under ikke-optimale omstendigheter hvor en tilfeldig person banket på døra.

Erfaring blant aktivisten ikke nødvendig.

Uklart hvilken effekt dette vil ha i andre spørsmål.