Facebook-arkiv Januar 2020

<- Tilbake

2020-01-26 11:16

More from Less av Andrew McAfee, 2019. https://bokgruven.no/@bjornstark/103549318398973586

Se også: https://twitter.com/jasonhickel/status/1221033280180453376

2020-01-26 06:49

Funnet i bokgruven: Epp av Axel Jensen, 1965.

Attached&colon; 1 image Epp av Axel Jensen, 1965. I en boligblokk i en modernistisk dystopi forteller en pensjonist om hvor mye han avskyr naboene sine. Det tok meg et par forsøk å komme inn i denne. Fortellerstemmen er smålig og vimsete, og henger seg opp i meningsløse detaljer. Det som gjør dette g...

2020-01-25 11:28

Jeg og Mina Adampour deltar i Litteraturhusets ytringsfrihetskommisjon i dag kl 15 i Oslo. Mitt innlegg handler om sosial ytringsfrihet og hvorfor det ytringsliberale bildet av offentligheten ikke stemmer. http://litteraturhuset.no/arrangement/ytringsfrihet/mina-adampour-og-bjorn-staerk/

Les også Ytringsfrihet annotert, boka som krangler så mye med seg selv at både den og førsteutgaven har fått hver sin Minerva-anmeldelse av samme anmelder, den første skryt og den andre slakt. https://www.haugenbok.no/Generell-litteratur/Debatt-samfunn/Ytringsfrihet-annotert/I9788269159905

Ytringsfrihetskommisjonen

2020-01-21 05:21

Meg i 2013: Frp i regjering er sunt for norsk politikk og den seriøse delen av partiet.

2020: Frp snubler ut av regjeringen fordi partiorganisasjonen har tilbrakt de siste seks årene med å irritere seg over “burkaer på bussen”-bildet.

2020-01-20 09:55

Etter å ha startet to ansatteide konsulentselskaper rettet mot programmering, kommer det neste Vivende-selskapet til å drive med IT-ledelse. Prosjektleder, produkteier e.l. og lyst til å eie arbeidsplassen din? Ta kontakt.

2020-01-18 17:42

Da har jeg økt makslengden på innlegg på https://bokgruven.no til 3000 tegn, etter ønske fra brukerne. Fordi det er kjekt med litt plass når man prater om bøker. Kanskje for langt, men verdt et eksperiment, og hva er poenget med å drive en mikroblogginstans hvis man ikke kan eksperimentere?

Et sted for folk som liker å lese og snakke om bøker.

2020-01-18 09:01

En av tingene jeg tar opp i dette bokessayet om Komme til orde er dette med å revurdere seg selv basert på nye perspektiver. Der i kontekst av nye grupper som kjemper til seg plass i offentligheten, fra bønder på 1800-tallet til transpersoner i dag. https://agendamagasin.no/kommentarer/ytringsrommets-voksesmerter/

Dette har blitt en slags rød tråd for meg. Jeg var innom det i Aftenposten i 2018 også: https://www.aftenposten.no/meninger/kronikk/i/G1EwXq/rasismen-kjoennsrollene-heltene-som-ikke-alltid-var-helter-vi-maa-reevaluere-historien-vaar-bjoern-staerk

Jeg tenker mye på det personlig også. Prøver å dyrke følelsen av jeg vet at det alltid er noe viktig jeg gjør feil eller tar feil om. Jeg vet ikke hva ennå, men hvis jeg følger med kommer det til å krystallisere seg etterhvert. Og så må jeg bare prøve å erkjenne det.

Akkurat nå skjer det med teknologi, tror jeg. Det er jo jobben min men det betyr ikke at jeg går rundt og tenker så mye på det store bildet. Har mest tenkt på andre ting de siste ti årene, og latt teknologibekymringene surre videre på et sidespor. Men det som krystalliserer seg nå er: Helvete for noe dritt folk som meg har skapt ut av det potensialet nettet ga oss. Det er ikke en ny tanke, det nye er at jeg har gått ordentlig lei. Data skulle være gøy og frigjørende, og nå er det galskap, sentralisering og overvåkning. Nei. Nok nå.

Noen vinner, mens andre taper. I dag skjer nettopp det – igjen.

2020-01-16 10:58

Jeg har et bokessay i Agenda magasin om hva ytringsdebattene på 1800-tallet kan fortelle oss om den smertefulle prosessen med å invitere nye grupper inn i offentligheten.

Noen vinner, mens andre taper. I dag skjer nettopp det – igjen.

2020-01-15 08:25

Ser D2 har en artikkel jeg ikke kan lese om at WT Social “utfordrer Facebook”. Testen på en sånn artikkel i 2020 er om den klarer å legge bak seg “kan X bli den nye FB/Twitter?” og se at det ikke lenger handler om bestemte tjenester, men desentralisering og åpne protokoller. WT Social snakker ikke ActivityPub ennå, men hvis de en dag gjør det, vil de inngå i et større nettverk som omfatter Mastodon, Pleroma, Pixelfed, WriteFreely, PeerTube, Hubzilla ++. WT kan bli en del av dette, men det er mangfoldet som utfordrer FB/T, ikke én tjeneste.

Eierskap er nøkkelen. Det helt greit at én organisasjon eier en flik av fødiverset, men bare så lenge du og jeg kan gjøre det samme. Dette var tabben til de som på 2010-tallet satt og ventet på en ny overvåkningsstartup som kunne “erstatte” FB/T. Jo, men erstatte med det samme?

Føderering gjør også at nettverkseffekten nå teller mot FB/T. De spennende nye fødererte tjenestene trenger ikke bli store på egen hånd, de kan bare koble seg til det som allerede finnes. Og de gjør noe som er vanskelig for FB/T, fordi disse får inntektene sine fra å hindre deg i å gå noe sted. Dermed skvises de mellom eget inntjeningsbehov og inntjeningsmulighet.

2020-01-14 08:16

Based on the findings more than 20 consumer and civil society organizations in Europe and from different parts of the world are urging their authorities to investigate the practices of the online advertising industry.

2020-01-14 05:48

Årets prosjekt: https://bokgruven.no, en slags bokklubb i mikrobloggformat. Bli med og fortell om noe gøy du har lest.

Tre grunner til at bokgruveprosjektet gjør meg glad:

  • Det er fåfengt
  • Det kommer aldri til å utløse tredje verdenskrig
  • Det er fri for ekle forretningsmodeller

2020-01-13 10:16

Klimajanteloven, av Marie Chimwemwe Degnbol og Anders Morgenthaler. https://www.instagram.com/p/B7LWvYbB-mh/?igshid=1xrmlzs0tv92o

2020-01-13 08:14

Mina Adampour er lege og tidligere leder for Ungdom mot Rasisme med lang erfaring fra norsk offentlighet, en erfaring som inkluderer fysiske angrep for sine ytringer. Bjørn Stærk er programmerer og forfatter som i sitt virke har vist en modig evne til å endre standpunkt, sist i 2018-boka Ytringsfrihet annotert, der han diskuterer forholdet mellom ytringsfrihetens juridiske og sosiale dimensjon. Det er tjue år siden Ytringsfrihetskommisjonen leverte sin rapport til Stortinget. Siden den gangen har vi opplevd 11. september, Muhammed-karikaturene, Facebooks framvekst, Charlie Hebdo, 22. juli, Cambridge Analytica, Wikileaks, overvåkingssamfunnet og høyreekstrem terror i Bærum. Samtidig som regjeringen nedsetter en ny ytringsfrihetskommisjon lager Litteraturhuset sin egen. Hvert kommisjonsmedlem leverer sitt bidrag i form av et foredrag, der de er bedt om å svare på de samme spørsmålene&colon; – Er ytringsfriheten truet i dag, og i så fall av hvem eller hva? – Hvordan har ytringsklimaet forandret seg de siste tjue årene? – Hva skal til for å oppfylle Grunnlovens paragraf om at «ytringsfrihet skal finne sted»? Les mer om Litteraturhusets ytringsfrihetskommisjon her&colon; http&colon;//litteraturhuset.no/arrangement/ytringsfrihet/

2020-01-12 08:47

Lørdag 25/1 kl 15 skal jeg og Mina Adampour snakke om ytringsfrihet på Litteraturhuset i Oslo, som del av deres uoffisielle ytringsfrihetskommisjon: https://litteraturhuset.no/arrangement/ytringsfrihet

For mer, les Ytringsfrihet annotert: https://www.haugenbok.no/Generell-litteratur/Biografier-memoarer/Ytringsfrihet-annotert/I9788269159905 Alle krangler med hverandre om ytringsfrihet. Jeg krangler med meg selv, som er enda gøyere.

Det er tjue år siden Ytringsfrihetskommisjonen leverte sin rapport til Stortinget. Siden den gangen har vi...

2020-01-09 09:33

Ref fallende boklesetall, mitt nye bidrag til å gjøre det gøyere å lese er https://bokgruven.no, en mikrobloggtjeneste på Mastodon for folk som vil snakke om bøker.

Min påstand: Det er helt greit at sosiale medier former oss, så lenge vi også kan være med på å forme dem. Da trenger vi mer mangfold og desentralisering, i stedet for å prøve å dytte alle mennesker og alle interesser inn på ett stort sted som vi ikke har makt over.

En ny undersøkelse fra Handelsehøyskolen BI viser at nordmenn leser nær 40 prosent færre bøker enn det bransjens egne undersøkelser sier. – Bokbransjen framstår som ubotelige optimister, sier professor Anne-Brit Gran.

2020-01-01 09:50

Hei! Husker du den gangen internett gjorde deg glad? Da webben var stor og variert og full av steder som var rare på hver sin unike og spennende måte? Mitt nye bidrag til å gjenskape dette er https://bokgruven.no, en Mastodon-instans for folk som liker å snakke om bøker.

Her er litt mer om Mastodon, fødiverset, https://bokgruven.no og hvorfor i all verden jeg synes vi trenger uavhengige sosiale medier: https://bearstrong.net/2020/01/01/velkommen-til-fodiverset/

Er dette et “alternativ til Twitter og Facebook”? Nei, det er en annen måte å tenke sosiale medier på. Litt mer i menneskelig skala. Fragmentert, kaotisk og mangfoldig. Det finnes også fine generelle norske Mastodon-instanser som https://snabelen.no, eller du kan finne en selv på https://joinmastodon.org. Og det finnes helt andre tjenester enn mikroblogging, så som for bilder og blogg. Fødiverset er stort og uoversiktlig, akkurat som den gangen webben var gøy. Bli med.

Et sted for folk som liker å lese og snakke om bøker.