Om kaninhullet

Kaninhullet er et godt gammeldags hypertekstprosjekt hvor jeg i første omgang bearbeider notater og tanker fra ulike bøker og skriveprosjekter gjennom årene. Når jeg skriver om et tema, samler jeg opp en masse materiale som ligger i et sabla kaos fram til jeg foredler det til artikler og bøker. Bøkene kan du lese her, artiklene her. Men her i kaninhullet finner du et kaos i konstant bearbeidelse.

Dette er et eksempel på en digital hage, som er en måte å jobbe med egne notater på. Ideen bak er at det å ta notater, altså notere noe ned og arkivere det uten å tenke mer på det, er en dårlig måte å lære på. Du lærer mer hvis du lager notater, altså at du aktivt former notatene dine. Slike notater kjennetegnes ved at de:

  • Er formulert i dine egne ord
  • Er knyttet til hverandre
  • Er levende dokumenter

Anne-Laure Le Cunff skriver mer om det hun kaller mind gardens, eller tankehager. Når slike hager bygges opp i full offentlighet på nettet, kaller hun det digital gardens, digitale hager, og hun linker til flere spennende eksempler på dette. Det er et slikt prosjekt kaninhullet er en tidlig begynnelse på.

Jeg hadde ikke hørt om digitale hager da jeg startet dette, men det jeg hadde i bakhodet var et nettsted jeg bladde mye i rundt år 2000. Det var et kaotisk nettsted hvor du kunne følge linker videre fra den ene interessante og rare siden til den neste. Slike nettsteder oppstod nærmest av seg selv den gangen som følge av måten de ble skrevet på, for hånd med HTML. Siden har de langt på vei blitt borte. Jeg husker ikke hva denne het, og jeg klarer ikke å finne den lenger. Jeg har slitt med å beskrive hva det var det nettstedet egentlig gjorde som har festet seg så sterkt i hukommelsen min, men i dag har jeg altså et navn for dette: En digital hage.

Velkommen til min.

Det er per mars 2021 41 tusen ord og 280 tusen tegn i kaninhullet. Klarer du å finne alle sammen?

Under construction

Tilbake til start