Time spent online and children’s self-reported life satisfaction in Norway

(Notater fra Time spent online and children’s self-reported life satisfaction in Norway: The socio-ecological perspective (2022).)

Ser på koblingen mellom skjermtid (time spent online, TSO) og tilfredshet (self-reported life satisfaction, SRLS) blant norske barn og unge i alderen 9 til 16. Norge skiller seg ut blant europeiske land ved at barn både bruker mer tid på nettet og sier de er mer tilfredse. Dataene er fra en undersøkelse i 2018 blant 1001 barn og unge.

Barna ble spurt om hvordan de bruker nettet (kommunikasjon, spilling, kreativitet, læring), hva slags negative opplevelser de hadde hatt på nettet, om foreldrene deres oppmuntret til eller la begrensninger på nettbruken, og om familieforholdene og deres økonomiske og sosiale kontekst. Og de ble spurt om hvor tilfredse de var med livet sitt.

Resultatet er at når man tar høyde for andre faktorer, har skjermtid ingen signifikant negativ påvirkning på tilfredshet. Derimot er det en positiv sammenheng: De mest tilfredse bruker mest tid på nettet.

De er usikre på hva det er ved skjermtid som har denne effekten. Gode omgivelser hjemme og på skolen, og foreldre som involverer seg i nettbruken, har også en positiv effekt, men skjermtid påvirker positivt i tillegg til dette.

De konkluderer med at skjermtid ikke er et særlig meningsfult måltall og at man heller bør tenke på faktorene som påvirker barns nettbruk.