Den andre Kiel-ferga

Enda en måte å starte togferien på

På vei hjem i oktober ble toget forsinket til Kiel, slik at vi mistet ferga til Oslo. Det var egentlig helt greit, for da fikk vi sett oss litt rundt. På vandring langs kaia så vi en annen stor ferge som ventet. Lurer på hvor den ferga går hen, spurte vi oss selv.

Stena Scandinavica

Den ferga, fant vi ut senere, går til Gøteborg. Og den går nesten fire timer etter Oslo-ferga. I stedet for å vente til neste dag, kunne vi avbestilt Oslo, dratt til Gøteborg i stedet, og vært hjemme nesten som planlagt.

En hyggelig bonus ved at vi flyttet fra Oslo til Halden i fjor er at det nå er like kort vei til Gøteborg som til Oslo. Gøteborg har en fin stemning. Hvis jeg har forstått det riktig, er Gøteborg svenskenes svar på Bergen: En by som mener den er finere enn hovedstaden den har havnet i skyggen av, og alle vet innerst inne at de har rett.

Da jeg la planene for Togeventyret, tenkte jeg å ta sønnen vår på ett med på alenetur til Gøteborg. Det skulle vi gjøre utpå våren 2020, noe som selvfølgelig ikke ble noe av.

Nå i vår fikk vi endelig tatt turen. Tog til Gøteborg. Trikk til Slottsskogen, et enormt parkområde litt utenfor sentrum. Egentlig skulle vi gå og se pingvinene i andre enden av parken, men de små beina ga opp, så da endte vi opp på parkens lekeplass i stedet, en av de fineste og største jeg har sett.

Neste gang drar vi lenger. Og det må bli til en tur med lillesøster også en gang.

Palmhuset, Trädgårdsforeningen, Gøteborg

Nå er vi i Tyskland igjen. Barna er ett og tre nå, så derfor har vi ikke så store ambisjoner for denne togferien. To uker rundt i Tyskland og Tsjekkia. Reserverte sitteplasser der det er mulig. To netter på hvert sted, og reiseetapper på omtrent to til fire timer.

Og vi starter og avslutter reisen med Gøteborg-ferga.

Hvor lurt det er å ta ferga fra Gøteborg til Kiel kommer litt an på hvor glad du er i Gøteborg, for der må du regne med å vente en stund. Denne lørdagen måtte vi avgårde med 9:47-toget fra Halden, som er i Gøteborg to timer senere. Men båten går ikke før 17:45 og det tidligste du kan gå ombord er 16:00. Med trikk bruker man tjue minutter fra Sentralstasjonen til Tysklandsterminalen.

Ettersom det er sommer og sol, var det helt greit. Vi slo oss ned på gresset i Trädgårdsforeningen og ventet. Men noe særlig tid sparte vi ikke. Vi kunne like gjerne tatt 10-toget til Oslo.

Resten av uka går Gøteborg-toget to timer senere, da blir ventetiden kortere. Det gir nok likevel mer mening hvis du reiser fra Halden enn fra Moss. Den eneste fordelen med å ta Gøteborg-ferga slik det er i dag er at den kommer frem en time tidligere til Kiel. Og at Trädgårdsforeningen er hyggeligere enn partybåten fra Oslo.

På hjemveien gir det derimot mye mening å ta ferga til Gøteborg, tror jeg, fordi du får nesten fire timer mer på deg til å komme deg fram til Kiel. Du får også kortere ventetid i Gøteborg. Ferga ankommer 09:15, og det neste Oslo-toget går 10:15 (unntatt lørdager). Det bør gå greit.

Båten ankommer altså til Kiel 9:15. Vi satset på å rekke toget til Hamburg 10:25, som ville gi oss litt over tjue minutter til neste togforbindelse sørover 12:01.

Det begynte bra. Det gikk kjapt å komme seg av båten og bort til togstasjonen. Gangavstanden fra Schwedenkai til Kiel Hauptbahnhof er omtrent den samme som fra Norwegenkai.

Vi kom oss inn på Hamburg-toget nesten en halvtime før avgang, og ventet. Og ventet. Og ventet. Avangstiden passerte, og toget rørte seg ikke. De hadde problemer med dørene. De tjue minuttene vi hadde på å bytte i Hamburg skrumpet inn til ti minutter, ni, åtte. Da toget endelig forlot stasjonen, måtte vi bare innse at vi ikke ville rekke forbindelsen videre. Turen som skulle tatt litt over en time, endte opp med å ta to.

Vi kunne hoppet på neste tog, men da ville vi ikke hatt sitteplass, og turen var på tre timer. Det var ingen av oss i humør til, så da ble det en spontan overnatting i Hamburg. Siden vi hadde planlagt to overnattinger på neste sted, er ikke det så farlig.

Speicherstad, Hamburg

Det finnes folk som planlegger reiserutene sine slik at de kommer lengst mulig, fortest mulig, på den mest effektive måten. Da har man ikke rom for at noe går galt. Jeg legger i stedet inn slack. Korte turer, ekstra overnattinger. Iallfall så lenge barna er for små til å sette pris på uplanlagte opphold i midtgangen på et langdistansetog.

Så hva gjør man når man får en spontan overnatting i den egentlig veldig fine byen Hamburg? Hvor drar man når man er på togferie, og et av barna for tiden er frelst på leketog, og man helt plutselig får en helt åpen dag i Hamburg? Jo, da drar man på spontant besøk til Miniatur Wunderland, verdens største modelljernbane.

Eller .. nei. Det viser seg at det ikke er mulig å dra på spontant besøk til Miniatur Wunderland. Der får vi beskjed om at det er to timers ventetid for å komme inn, hvis du ikke har reservert i forveien.

Jeg har ikke vært på Miniatur Wunderland før. Jeg var ikke klar over at det er en turistattraksjon på nivå med Uffizi-galleriet i Firenze. Ja ja, vi fikk spist is i Speicherstadt, da. Vi kan se togene en annen gang.