Hvorfor ikke bare hoste selv?

Om NextCloud, Google og servere under sofaen

Målet mitt med denne bloggen er blant annet å dokumentere reisen min bort fra teknologigiganter og andre selskaper med skitne forretningsmodeller og alt for mye makt. En sånn reise kan foretas på to måter: Hvis man ikke er særlig teknisk anlagt selv, er man prisgitt løsningene andre har utviklet og satt opp for en. Noen av dem er veldig gode. Du trenger ingen tekniske ferdigheter for å lage en mikroblogg i fødiverset, fordi flinke folk allerede har satt opp utallige instanser av Mastodon, som snabelen.no.

Og hvis du har blitt ukomfortabel med at alle de viktigste dataene i livet ditt går gjennom Google, kan du for eksempel registrere deg hos en NextCloud-tilbyder, som kan erstatte Google Drive, Photos, Calendar, Keep og sikkert mye mer. Det er ikke så vanskelig det heller.

NextCloud

Det er mye sånt man kan få til uten å røre kommandolinjeoperasjoner og Linux-servere. Men man får til mye mer hvis man er i stand til å sette det opp selv. Her er en fin men overveldende oversikt over nyttige løsninger du kan kjøre fra din egen server. Jeg fant den på subredditen Self-Hosted Alternatives to Popular Services, hvor folk hjelper hverandre med å kjøre sine egne tjenester.

Jeg har testet ut NextCloud ganske forsiktig over det siste året. NextCloud er fri programvare som hvem som helst kan kjøre, men det finnes kommersielle tilbydere som sparer deg for jobben med å sette det opp. Jeg har brukt en som heter The Good Cloud. Fint navn, grei tjeneste, men det har ikke helt tatt av for meg. Jeg er ikke admin på min egen instans, så jeg kan ikke legge til brukere og apper selv. For å erstatte Google i familien vår, måtte jeg valgt et abonnement som koster rundt 1500 kroner i året. Til den prisen vil jeg ha full kontroll.

Så hvorfor ikke bare hoste det selv? Første skritt da er å skaffe en server. Det er mange gode grunner til å la den serveren kjøre i skyen. Du kan betale for akkurat det du trenger, men samtidig være i stand til å skalere opp ytelsen ved behov. Serveren er alltid på nett. Det er ikke så mye som kan gå galt med den. Bortsett fra at datasenteret kan brenne ned, da, slik skyløsningen OVHs datasenter i Strasbourg gjorde for noen dager siden.

Brann i OVHs datasenter i Strasbourg

Men det er mer sannsynliga at det skjer noe galt med en datamaskin som står i hjemmet ditt enn at et datasenter brenner ned. Og når en løsning først kjører i skyen, er det lett å legge kopier av dataene i andre deler av verden.

De største skytjenestene i verden er Amazon Web Services og Azure. Omtrent alt du er borti av viktige nettjenester kjører på en av disse. Selv bruker jeg Azure i jobben. Men disse leverandørene tilbyr mye mer enn det en liten tjeneste har bruk for, og hvor mye lyst har jeg til å legge enda mer penger i kassa til disse gigantene? Ikke veldig. Hvis alt du trenger er å fyre opp en Linux-server og noe datalagring et sted, kan du fint bruke en mindre tjeneste i stedet. Jeg har hørt mange anbefale Digital Oean. Selv har jeg god erfaring med Exoscale.

Dette er helt klart Det Riktige Svaret. Skaff deg en server i skyen.

Men .. jeg kjenner at jeg har blitt lei av å være leietaker hele tiden. Det er bedre å leie en server enn å være prisgitt overvåkningskapitalister, og det er selvfølgelig verdt det å betale andre for å gjøre ting jeg ikke er flink på selv. Men jeg savner å eie en server. Det er ikke så dumt fra et økonomisk perspektiv heller, hvis du ser bort fra den ekstra tiden som går med til å drifte den. De 50 til 500 kronene du sender til en skyleverandør hver måned samler seg opp med tiden.

Hardware er billig. Du kan få deg en ny Raspberry Pi 4 med kabinett, 4 GB RAM og 32 GB SD-kort til litt over en tusenlapp. Du finner gode brukte stasjonære PC-er til samme prisen. Det er ikke mye datakraft som skal til for å kjøre en nettjeneste for deg og familien din. Utviklingen har bremset opp for lengst, så gamle maskiner duger fortsatt. PC-en jeg bygget for minst ti år siden kjører både medieserveren Plex og dette nettstedet, og jeg kunne sikkert dyttet inn NextCloud og mye annet der også, hvis jeg ikke i stedet ønsket å bruke den til backups.

Mitt kriterie for en ny server er at den skal være liten. Det er en stund siden jeg tenkte på stasjonære PC-er, så jeg ble litt overrasket over å se hvor små de har blitt nå. De kommer som små bokser du kan feste under skrivebordet eller på veggen bak TV-en. Farvel til store kabinettmonstre.

Mini-PC-er hos Komplett.no

Imidlertid kommer mange mini-PC-er med funksjonalitet jeg ikke trenger. Jeg skal ikke koble til en masse skjermer, jeg vil bare ha en liten boks jeg kan legge under sofaen ved routeren. Etter å ha undersøkt en del, kom jeg fram til at det jeg trenger er en Intel NUC. Dette er en serie som kommer ferdig med kabinett og hovedkort, men hvor du setter inn minne og lagring selv. Det passer meg perfekt, for det er de to faktorene som bestemmer hva du kan gjøre med en server. Jeg har lyst til å kunne sette opp mange store og små tjenester for moro skyld. Jeg har lyst til å kunne kjøre jobbting der som jeg ikke vil plage laptopen med. Jeg ønsker masse lagring så vi kan erstatte Google.

Intel NUC

Og jeg vil helst kjøpe brukt, for det føles veldig sløsete å ikke gjøre bruk av den enorme mengden med billig datakraft på bruktmarkedet. Heldigvis fant jeg kjapt en brukt NUC med mye minne og lagring.

Jeg har den vel til uka. Når den er på plass, kan jeg prøve å gå videre med neste fase av prosjektet: Få dataene våre ut av Google og over på en lokal NextCloud med god backup.