DuckDuckGo som mobilnettleser

En fin nettleser hvor defaultoppførselen er å beskytte deg mot overvåkning.

Jeg har skrevet tidligere om hvorfor jeg liker søkemotoren DuckDuckGo. Jeg har brukt den som default søkemotor i et halvt år nå og er veldig fornøyd. Når jeg i blant har bruk for Googles mer presise og personaliserte søk, gjør jeg bruk av en funksjon i Firefox hvor du forteller den hvilken søkemotor du vil bruke, ved å starte teksten med en bestemt kode. Jeg har valgt “g”, så hvis jeg for eksempel skriver “g Why has Google fired its AI ethics team?” kan jeg få Google selv til å fortelle meg hvorfor de har gitt sparken til to av sine fremste eksperter innen etikk i kunstig intelligens.

Søkeresultat fra Google: Another AI Ethics head at Google gets fired over…

DuckDuckGo har i tillegg en fin browserutvidelse for Firefix som beskytter deg mot nettsteder som hjelper nettgigantene med å overvåke deg, (for eksempel ved hjelp av Google Analytics). Den er også fin.

En ting jeg derimot ikke la merke til før nå nylig, er at DuckDuckGo også har en egen mobilbrowser for iOS og Android. Jeg har vært vant til å bruke Firefox som mobilbrowser. Fordelen med dette, er at jeg kan gjenbruke bokmerker og passord jeg har lagret på profilen min. Det er kjekt når jeg bruker tjenester som krever innlogging, som for eksempel Facebook. (For selv om du fortsatt tar en tur innom beistets hule i blant, har du vel slettet appen? Du trenger den ikke. Bruk en nettleser!) Det går også an å installere utvidelser til Firefox-appen som beskytter deg mot en del overvåkning, på samme måte som for desktoputgaven.

Det meste av mobilbrowsingen min består imidlertid av å åpne linker fra sosiale medier til nettsteder som ikke trenger å vite hvem jeg er. Hvorfor skal defaultoppførselen da være at linken åpnes i en browser som husker hva jeg gjør og som krever et eget oppsett for å beskytte personvernet mitt?

Det er her DuckDuckGo-appen kommer til sin rett. Ved å sette den som default nettleser, åpnes alt jeg klikker på i en beskyttet omgivelse. Når jeg en sjelden gang skal bruke et nettsted som må vite hvem jeg er, kan jeg starte Firefox på egen hånd.

DuckDuckGo-nettleseren fungerer som andre nettlesere. I bunnen ligger vel den samme koden. Den ene ekstra funksjonen den har ut over å beskytte personvernet ditt er en knapp som egentlig er der mest for moro skyld, men som det likevel gir meg mye glede å klikke på. Det er knappen som brenner opp alle de åpne nettsidene dine. Du kan gjøre det samme i andre nettleserne. Det er bare å lukke alle tab-ene. (Visste du at du kan bruke shift + museklikk for å markere mange tab-er i desktopnettleseren din, slik at du kan lukke dem samtidig?)

Brannknappen i DuckDuckGo gir ingen beskyttelse ut over den du får gjennom å bruke appen i utgangspunktet. Det gjør meg likevel veldig glad å klikke på den. Glad fordi vekten av all overvåkningen på nettet i blant føles overveldende, og det er befriende å bli minnet på at akkurat denne nettlesersesjonen har vært min egen, og glad fordi det er gøy å bli kvitt alle de åpne nettsidene sine. Bort med alt! Brenn, brenn, brenn!