Avskrift: NRK-innslag om Ester Kristoffer, 24 April 2004

[Avskrift av NRK-innslag på Lørdagsrevyen 24 April 2004. Tilbake til bloggen: The NRK report on Ester Kristoffer. - BS]

Dagsrevyen studio

Einar Lunde - Her i Norge har israelske myndigheter i all stillhet innledet et tett samarbeid med flere organisasjoner og kirkesamfunn.
? - Ja, målet er å bedre omdømmet Israel har her i landet, og dempe kritikken mot behandlingen av palestinere i de okkuperte områder.

Sort-hvitt bilder fra Israel's opprettelse (?). Biler tettpakket med mennesker kjører gjennom gatene med flagg, mennesker danser i ring. Bakgrunnsmusikk: En mann synger "Jerusalem, Jerusalem". Stemme: "Ja jeg får vel tilstå at Israel har blitt mitt andre fedreland."

Nåtid: Vaiende Israelsk flagg utenfor den israelske ambassaden i Oslo.

Anti-Israelsk demonstrasjon ved ambassaden. Det ropes: "Sharon, terrorist, Sharon, terrorist." Flaggbrenning.

Kristin Halvorsen (SV) - Dette er en arrogant okkupasjonsmakt.

Jan Petersen (H) - Israel må også stanse likvideringen av palestinere.

Tilbake til demonstrasjonen. Palestinsk (?) kvinne roper: "Boikott blodige, morderiske Israel!"

Ester Kristoffer går gjennom en korridor. Eirik Veum: "De er i ferd med å tape kampen om forståelse og sympati. Nå samles innflytelsesrike personer i et felleskap, for gjenreise støtten til Israel."

Ester kommer fram til en dør.

Eirik Veum - Hva skal skje her inne?
Ester Kristoffer - Her skal vi ha ett av gruppemøtene våre, hvor en liten del av nettverket er til stede.

Bilde av den israelske ambassaden. Eirik Veum: "I samarbeid med israelske myndigheter er det nå etablert et nettverk her i Norge. Nettverket skal jobbe for å bedre Israels omdømme, og finne tilbake til glansdagene fra etterkrigstiden, da Norge var en viktig støttespiller."

Svart-hvitt bilder fra et norsk pro-Israelsk demonstrasjonstog. Banner: "Israel må leve".

Einar Gerhardsen kommer ut av et fly, snakker til pressen: "Det er en høy grad av gjensidig forståelse og vennskap mellom det norske og det israelske folk".

Bilder fra FN i 1948. Mann leser avisoverskrift i "Palestine Post": "Partition approved .." Eirik Veum: "Etter opprettelsen av den jødiske staten i 1948 hadde nordmenn varme følelser for Israel. De fleste politiske partier og en samlet norsk kirke ga sin fulle støtte til den nye staten. Mange glemte at det allerede bodde et folk i det lovede land."

Tilbake til pro-palestinsk demonstrasjon. Eirik Veum: "50 år senere er mye forandret. Nå er det palestinere som får støtte og sympati. Det vil nettverket endre på."

Ester åpner døren, går inn. En gruppe mennesker sitter rundt et bord, (Jan Olav Arnegård, meg, Lars Ruben Hirsch og ca 6 andre). Eirik Veum: "Denne kvelden er en av aksjonsgruppene samlet. Idealistene skal planlegge aktiviteter hvor de viser frem resultatene av det de kaller palestinsk terror.

Bilder fra terrorangrep i Israel. En buss har blitt bombet, mennesker roper, en mann holder et barn i armene sine. Flere mennesker ligger på bakken, får førstehjelp av ambulansepersonell. Eirik Veum: "Drepte jødiske barn, massakrert av en palestinsk selvmordsbomber. Det er slike aksjoner nettverket ønsker vi skal få vite mer om. På den måten skal nordmenn endelig forstå."

Tilbake til møtet. Klipper mellom personer som snakker, bl.a. meg. Eirik Veum: "Aksjonsgruppen utgjør kun en liten del av nettverket. Lederne med makt og midler deltar ikke på møtet. De vil jobbe for Israel utenfor medienes søkelys. Ester Kristoffer er nettverkets ansikt utad.

Veum snakker med Kristoffer på et spisested.

Eirik Veum - Er dette et litt skjult og hemmelig nettverk?
Ester Kristoffer - Nei, det er det ikke. Men det er noen som opplever media som en belastning, og som er redd for at enhver befatning med media vil være negativ.

Eirik Veum: "I følge Ester Kristoffer er både personer fra Forsvaret, næringslivet, tidligere medarbeidere i NRK og TV2, og Stortingspolitikere en del av nettverket. Arbeidet finansieres ved at nettverket samler inn penger i et fond.

Ester Kristoffer - Hvor mye det kan bli, vet vi ikke. Vi har folk i prosjektet som tror at det kan bli snakk om millioner på sikt.
Eirik Veum - Hvem er nettverkets viktigste støttespillere?
Ester Kristoffer - Nettverket hadde aldri kunnet gjennomføre aktivitetene sine og hadde aldri kunnet opprette et fond med så mye penger hvis det ikke hadde vært for den sterke støtten som vi får hos kristenfolket.

Veum intervjuer Olav Fykse Tveit, generalsekretær i Mellomkirkelig råd.
Eirik Veum: "Ledelsen i Den Norske Kirke har flere ganger tatt avstand fra Israel's politikk. Men utenfor deres kontroll er en knallhard mobiliseringskampanje satt i verk.

Zoomer inn på et ark med liste over datoer og navn på norske menigheter.

Tveit - Det som skjer nå mer og mer tydelig å være at en del sterke krefter vil få kristenfolk i Norge med seg på en støtte til staten Israel, og at vil dempe kritikken av det Israel gjør. Jeg vil si at det er viktig å være klar over hva som skjer. Det er tydelig at en del av dette skjer litt i det skjulte.

Bilde av webbrowser med hjemmesiden til den norske avdelingen av den Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem, (IKAJ), deretter av leder i IKAJ Leif A. Wellerop som deltar i et TV-program.

Leif A. Wellerop - Mitt engasjement som Israelsvenn, det er basert 100% på Guds ord.

Bildet av Wellerop fryses, og går over til svart-hvitt. Eirik Veum: "Denne mannen omtales som en av nøkkelpersonene i mobiliseringen av kristenfolket. Han leder en norske avdeling av det som kalles den Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem."

Bilde av nyhetsbrev fra IKAJ: "Hvorfor støtte Israel?" Eirik Veum: "15 000 nordmenn er formelt knyttet til organisasjonen."

Tveit - Det vi registrerer er at den kristne ambassaden blander religion, kristent vitnesbyrd, med en veldig klar politisk målsetning om å støtte Israel også når Israel gjør ting som vi syns er i strid med både menneskerettigheter og en kristen etikk.

Eirik Veum: "Fortsatt er det mange kristne som stiller spørsmål ved Israels behandling av palestinere."

Bilde av Norgeskart, datoer og navn på norske menigheter (den samme som tidligere) printes gradvis ut på skjermen. Eirik Veum: "Den Internasjonale Kristne Ambassade i Jerusalem driver derfor et aktivt informasjonsarbeid rettet mot menigheter over hele landet. På den måten vil de forsøke å skape en folkebevegelse for Israel. Alt skjer i nært samarbeid med den Israelske ambassaden i Oslo."

Bilder m/Israelsk (?) musikk: Israelsk tank som skyter i ørkenen, jagerfly. Overgang til møtesal hos Guds Lam Kirke: Bildet av israelsk jagerfly forminskes og flyttes til det dekker det store lerretet i møtesalen. Jørn Øverby holder tale.

Jørn Øverby - Krig er ikke noe vi ønsker oss. Bare araberne hadde roet seg ned hadde det ikke blitt noen krig. Kan du forestille deg jøder som går til krig, hvis fienden er .. hvis de omkringliggende stater er rolige? Nei. Så hadde araberne oppført seg ordentlig så hadde det ikke blitt noen krig.

Bilder fra Guds Lam Kirke, kamera zoomer inn mot kors og verdenskart med teksten "Barmhjertighet".

Eirik Veum: "Guds Lam Kirke er en av menighetene som allerede er mobilisert til innsats for Israel. Vi ble invitert inn i menigheten. Lederen fortalte om sitt syn på palestinere, arbeidet med å skape israelsvenner blant ungdom, og samarbeidet han har med israelske myndigheter. Etter litt betenkningstid ønsket Jørn Øverby allikevel ikke å medvirke i denne reportasjen.

Den israelske ambassaden. Eirik Veum: "Israelske myndigheter vil også være tause om det samarbeidet de har med sine norske støttespillere."

Eirik Veum - Har dere kontakt med israelske myndigheter?
Ester Kristoffer - Ja det har vi.
Eirik Veum - Hvordan da?
Ester Kristoffer - Vi har en løpende dialog med den israelske ambassaden om hva vi holder på med, og vi snakker også med utenriksdepartementet i Israel.

Bilder av en israelsk tanks som kjører rett mot en steinkastende palestinsk gutt. Mer steinkastende barn. Eirik Veum: "Palestinske barn prøver å jage vekk israelske soldater. Mens et nettverk jobber for Israel i Norge, fortsetter den brutale virkeligheten i de israelsk-kontrollerte områdene."