Teknologi som offentlig infrastruktur
Et mildere alternativ til å nasjonalise teknologigigantene ville være å regulere dem som en form for offentlig infrastruktur, som er underlagt strenge betingelser. Staten eier ikke Facebook, under en slik politikk, men den definerer mange av spillereglene de må følge. Den tar kanskje stilling til hvordan nyhetsfeeden sorteres. Den kan stille krav om åpne API-er og åpne data.
Fordelen over nasjonalisering er at man kan regulere den delen av virksomheten som er av offentlig interesse, men la andre forretningsområder være i fred.
Reguleringene vil også innebære mindre statlig makt over innholdet, og vil kunne brukes til å legge til rette for mer mangfold. Norsk kulturpolitikk fungerer på mange måter slik i dag: Mye foregår med offentlige penger og på offentlige premisser, men det skjer på en måte hvor aktørene likevel er uavhengige. Dette er lettere når man formelt sett ikke befinner seg på statlig eiendom, kontrollert av statlige ansatte.
Ikke minst er regulering mer egnet enn nasjonalisering for selskaper med global makt. Ingen utenfor USA ønsker seg et Google styrt av den amerikanske staten, og selv om de skulle ønsket det, ville de ikke ha noen makt til å tvinge USA til å gjøre dette. Derimot kan for eksempel EU godt regulere hva Google gjør innenfor EU, med europeiske innbyggere. GDPR er en forsiktig begynnelse på dette.