Stabilmynter

En stablecoin, stabilmynt, er en kryptomynt som er låst til en tradisjonell valuta slik at de skal kunne veksles én til én. Hensikten er å gjøre det enklere å handle med kryptoverdier. I stedet for å veksle fram og tilbake mellom valutaer og kryptokuponger, med de avgiftene og juridiske komplikasjonene dette medfører, veksler du for eksempel US Dollars om til Tether, og bruker denne til å handle videre på kryptobørsene.

Det finnes flere typer stabilmynter. De tryggeste er de hvor selskapet bak sitter på midler i valutaen man er låst til som tilsvarer mengden av stabilmynter. Disse midlene bør ha liten risiko for å miste verdi, og bør være likvide nok til å håndtere den daglige handelen med valutaen. Det er ingen grunn til at midlene skal være kontanter av nøyaktig samme verdi som kryptomynten, selv om dette selvfølgelig bidrar til myntens troverdighet. De behøver heller ikke ha en stabil verdi, men hvis verdien er ustabil, må man ha mer av dem som et buffer mot verdifiull.

Den viktigste stabilmynten er tether, som er bundet til US Dollars og opprinnelig hevde at hver tether ble støttet opp av 1 USD i kontanter. Dette var en løgn som de etterhvert gikk bort fra. Det er ukjent hva de helt konkret sitter på i dag, meen det er god grunn til å tro at midlene de støtter tethers med er ustabile og ikke nødvendigvis kan omsettes til tilstrekkelige kontanter i en krise. Tether har aldri gjennomgått en uavhengig regnskapskontroll.

En annen stabilmynt, USD Coin, er støttet opp kun av kontanter og amerikanske statsobligasjoner, og antas å være tryggere.

Pax Dollars (USDP) brukes til kryptooverføring i WhatsApp i USA.

Libra var en stabilmynt Facebook annonserte at de skulle lage i 2019, og som skulle kunne brukes til pengeoverføringer mellom brukerne deres, men som raskt ble stoppet av verdens finansmyndigheter fordi Facebook ikke ser ut til å ha forstått hvordan man skulle gjøre dette på en trygg måte.

En annen viktig type stabilmynter er algoritmiske stabilmynter, som gjør bruk av andre kryptomynter til å styre verdien på stabilmynten. Den viktigste av disse var TerraUSD, hvor prisen skulle stabiliseres ved at man når som helst kunne veksle Terra om til en annen kryptomynt på samme blokkjede, Luna, verdt like mye i dollar. Uavhengig av kursen på Luna, skulle man dermed få Luna med den samme dollarverdien som verdiene man vekslet inn. For å oppnå dette skulle det utstedes nye Luna på blokkjeden. Dette fungerte så lenge markedet anså Luna som en verdifull kryptomynt. I mai 2022 gjennomgikk TerraUSD og Luna en dødsspiral hvor markedet mistet troen på både Terra og Luna. Jo flere som ville ut av Terra, jo mer Luna måtte blokkjeden utstede, som reduserte verdien på Luna, som igjen undergravde tilliten til Terra.

Det er uklart om det er mulig å designe en algoritmisk stabilmynt som ikke er sårbar for slike dødsspiraler.

Du kan også ha stabilmynter som støttes opp av andre kryptomynter låst i en kontrakt. Verdiene som er låst ned må ha en verdi som ligger godt over verdien av myntene som er utstedt, i tilfelle disse myntene mister verdi. Jo høyere verdi, jo tryggere er stabilmynten. Risiken for tap kan likevel aldri gå i null, fordi den som kontrollerer stabilmynten alltid vil være nødt til å kunne veksle verdiene om til ekte penger på kort varsel, og det er ikke løfte det alltid er mulig å holde.

Mynter som Tether, som (visstnok) støttes opp av verdier som er verdsatt i US Dollars, er også sårbare for dette. Selv om disse verdiene var langt større enn mengden tethers de har utstett, noe de neppe er, vil koblingen i en krisesituasjon være avhengig av at disse verdiene kan omsettes til US Dollars på kort varsel. Slik fungerer ikke finansmarkedet, særlig ikke i kriser. Så lenge stabilmynten støttes opp av noe annet enn kontanter i USD, vil det derfor alltid være en fare for at koblingen brytes.

Rai er en mer kreativ variant av algoritmiske stabilmynter, som ikke er låst til en bestemt verdi, men i stedet er designet slik at den ikke skal endre seg for mye i verdi over kort tid. Den er altså ment å være “stabil” i betydningen ikke endre seg mye raskt, heller enn i betydnignen at den alltid har en fast verdi. Rai har foreløpig lyktes med å holde en verdi på rundt 3 USD, men er samtidig svært lite brukt.

En rarere, og mindre vellykket, variant på ideen om stabilmynter er OHM, styrt av Olympus DAO, som gjør bruk av verktøyene algoritmiske stabilmynter bruker, men ikke er låst til noen bestemt verdi, og i praksis heller ikke støttet opp av noe annet enn folks tro på prosjektet. I Olympus-tilhengernes pseudo-spillteoretiske formulering: (3,3). Det vil si, så lenge folk kjøper og låser ned OHM’en sin, vil alle bli rikere. La oss alle samarbeide om å gjøre hverandre rike! Selv de som beundrer prosjektet beskriver det som Ponzi-lignende, (“jaja, men alt er jo en Ponzi, når du tenker etter”). Så kollapset da også OHM i desember 2021 og januar 2022 og er per mai 2022 verdt 2% av verdien den hadde på det høyeste i oktober 2021.