Tether

Tether (USDT) er en stablecoin som er låst til US Dollars. Mange spekulerer at prisveksten i Bitcoin har blitt drevet av at tethers utstedes på en løssluppen måte, og at verdien på kapitalen og reservene som ligger bak Tether er så ustabil at den kan bryte sammen og trekke hele Bitcoin med seg i dragsuget.

Mange i Bitcoin-miljøet innrømmer at Tether kan være ustabil, men hevder at mengden Tether er for liten til å kunne forklare Bitcoins prisvekst, og at en eventuell kollaps ikke vil ha alvorlige konsekvenser for Bitcoin. Bitcoin har per januar 2022 en “markedsverdi” på nesten 800 milliarder US dollar, Tether bare 80 milliarder. La oss si at disse 80 milliardene gikk i 0. Dette vil bare ha en minimal innvirkning på kjempen Bitcoin, som er ti ganger så stor.

Det er flere problemer med denne påstanden, påpeker journalisten Amy Castor. Den første er at markedsverdi er et meningsløst tall for en ustabil kryptomynt som ikke bygger på noen underliggende verdier. Jeg kan finne opp min egen kryptomynt, lage 1 millioner av den, og hvis jeg bare lykkes med å selge én av dem til 1 krone, har hele kryptomynten nå fått en markedsverdi på 1 millioner. “Markedsverdien” på Bitcoin er på samme måte bare dagens kurs ganget med antall bitcoins. At verdien er 800 milliarder dollar betyr ikke at noen faktisk har dyttet 800 milliarder dollar inn i Bitcoin. De fleste av disse ble kjøpt til en langt lavere verdi. Tether utgjør dermed en mye større andel av Bitcoin-markedet enn 10%.

Det andre problemet er at prisen på en kryptomynt, som på alle andre investeringer, styres på marginen, altså av det siste salget. Bare en liten andel av Bitcoin er i omløp, kanskje en femtedel. Mye legges aldri ut for salg, og flere millioner bitcoins har rett og slett blitt “mistet”, det vil si at eieren har mistet nøkkelen de trenger for å bruke dem.

For å endre prisen og “markedsverdien” på bitcoins er det tilstrekkelig å kjøpe den lille mengden som faktisk er til salgs. Dermed har det stor innvirkning på bitcoinkursen når Tether jevnlig “utvinner” en milliard nye tethers, basert på en eller annen ukjent verditilførsel som de hevder er verdt en milliard dollar. Til forskjell fra Bitcoin kan nemlig Tether på egen hånd finne opp nye tethers ved behov. Det kan de gjøre så lenge markedet stoler på at det ligger ekte verdier bak.

Enten verdiene er ekte eller ikke, har dette uansett stor betydning på bitcoinkursen. Castor peker på at mer enn halvpartren av handelen med Bitcoin nå utføres med Tether og at dette er noe nytt i Bitcoins historie. Under den store prisveksten i 2017 foregikk handelen for det meste i US dollars. Det var med andre ord “ekte” penger som gikk inn i systemet. I 2021 ble prisveksten drevet av tethers, hvor det altså er svært uklart hvilke verdier som ligger bak.

Hvis Tether kollapser, vil denne dynamikken gå i motsatt retning og prisen vil kunne falle raskt av samme grunn som den tidligere har vokst raskt. Det holder at det er litt flere som ønsker å selge enn som ønsker å kjøpe.

At en liten mengde kjøp og salg kan drive store prisendringer er ikke unikt for kryptomynter. Slik er det med alle finansielle verdier. Og også for aksjer er “markedsverdi” en litt rar størrelse som dikteres av hva den siste aksjen ble solgt for. Det unike er at det ikke finnes noen underliggende verdier i Bitcoin og at kryptomyntmarkedet gjør det mulig å svindle og lyve i en langt større skala enn det som normalt er tilfelle for aksjeselskaper. I tillegg vil en kryptomynt som kollapser ha større sannsynlighet for å gå helt i 0 enn en aksje - aksjen gir deg jo fremdeles et visst eierskap til noe. Konsekvensene blir uansett de samme som når et tradisjonelt finansielt korthus kollapser, bare i større skala. De dumme taper alt, de smarte solgte seg ut i forveien.

Hva ligger bak Tether?

Opprinnelig var Tether mente å fungere slik at noen sendte dem dollars, de tok vare på pengene og utstedte et tilsvarende antall tethers. Senere har de innrømt at det ikke er slik det fungerer. De bruker en rekke ulike typer verdier som grunnlag når de utsteder tethers. Kontanter utgjør en forsvinnende liten andel av disse. Hva resten består av, er de svært uklare om. 30 milliarder dollar skal visstnok bestå av kortvarige lån til selskaper, men i så fall ville de måtte vært en av verdens største aktører innenfor dette markedet. Da Bloomberg prøvde å finne noen på Wall Street som har solgt dem slike lån, fant de ingen:

To fact-check this claim, a few colleagues and I canvassed Wall Street traders to see if any had seen Tether buying anything. No one had. “It’s a small market with a lot of people who know each other,” said Deborah Cunningham, chief investment officer of global money markets at Federated Hermes, an asset management company in Pittsburgh. “If there were a new entrant, it would be usually very obvious.”

Ledelsen i Tether skyr medieoppmerksomhet. Blant de få tingene som er kjent om dem, er noen av dem har vært involvert i svindel tidligere, og at de og kryptobørsen Bitfinex har samme eiere. Regnskapet har ikke blitt gjennomgått av uavhengige autoriteter, annet enn på en overfladisk måte som ikke er egnet til å avdekke juks.

Journalistene spør hvorfor så mange er villig til å plassere et titalls milliarder dollar i et selskap som i så stor grad framstår som et luftslott, og mener at svaret ikke er at de stoler på Tether, men at de opplever dem som nyttige for kryptomarkedet:

It wasn’t that they trusted Tether, I realized. It was that they needed Tether to trade and were making too much money using it to dig too deeply. “It could be way shakier, and I wouldn’t care,” said Dan Matuszewski, co-founder of CMS Holdings LLC, a cryptocurrency investment firm.

Hva som ligger bak Tether burde være viktig for kryptospekulanter blant annet fordi risikofordelingen er så skjev. Hvis Tether sitter på risikable investeringer, slik mange må mistenker at de gjør, betyr det at eierne av Tether får oppsiden hvis investeringene går bra, mens brukerne av Tether får nedsiden hvis det går dårlig. Videre vil et Tether-krakk også lett rive Bitcoin med seg. Tether gambler dermed med hele kryptomarkedet som innsats i håp om å selv komme godt ut av det.

Se også: