Et lite tips for en merkeligere Facebook-opplevelse

Om hvordan du kan rive deg løs fra Zuckerbergs faderlige hånd og vandre tilfeldig rundt i Facebook-jungelen på egen hånd

Jeg nevnte nylig at du kan få en roligere og mer interessant Twitter-opplevelse hvis du endrer innstillingene dine til “latest tweets” slik at du ser nytt innhold kronologisk, i stedet for å la Twitter sortere det etter hva de tror vil fremprovosere de sterkeste følelsene i deg. Twitter blir kjedeligere av å gjøre dette, men det er kjedelig på en god måte som gjør det lettere å ha et sunt forhold til tjenesten.

Jeg skrev også at du kan gjøre noe lignende i Facebook, men at Facebook umiddelbart endrer det tilbake, slik at de igjen har full kontroll over hva du ser. Årsaken til at sosiale medier ønsker å gjøre dette, er at de da kan eksperimentere med deg for å få deg til å bruke mest mulig tid hos dem, slik at du ser flest mulig annonser, slik at de tjener mest mulig penger. Enkelt og logisk, men for deg innebærer det at anbefalingsalgoritmen hele tiden dulter borti deg og studerer deg for å se hva slags innhold som maksimerer antall minutter og mengden likes og kommentarer. Foretrekker du artikler eller videoer? Blir du engasjert av innleggene til denne personen? Hva med denne? Hver gang du åpner Facebook, er du en laboratorierotte i et bur. Forskerne studerer deg ivrig og står klare for å notere. “5. januar 2021, klokken 14:03. Eksperiment 152 281. Subjektet viser tegn til mild nevrose.”

Hvis du fikk se innlegg kronologisk, tenker Facebook, ville opplevelsen din bli kjedeligere, slik at du brukte mindre tid hos dem. Og vel så ille er det at de ville mistet muligheten til å eksperimentere med deg. Gjøre det lett for deg å velge bort noe som er så verdifullt for dem? Aldri.

Likevel finnes det faktisk et triks du kan bruke for å ta tilbake kontrollen. Du må gjøre to ting.

  1. Avinstaller appen, og bruk heller en browser til å åpne Facebook. Dette bør du gjøre uansett, fordi browseren har færre muligheter til å overvåke og manipulere deg. Den kan for eksempel ikke vise deg varslinger, og hvorfor i all verden skal man bli varslet om at det skjer noe på sosiale meder? Det skjer noe på sosiale medier hele tiden. Bare fjern appen, og gå inn på facebook.com i stedet. Det fungerer like greit.

  2. Lag et bokmerke til URL-en https://www.facebook.com/?sk=h_chr. Bruk det bokmerket i stedet for å gå inn på facebook.com. Da får du se innhold i kronologisk rekkefølge hver eneste gang.

Når du gjør dette, er det som å komme inn i en helt annen verden, en slags underjordisk jungel under overflaten du normalt vandrer rundt på. Nå ser du alt det Facebook skjuler for deg. Selv oppdaget jeg som sagt et interessant innlegg fra en person Facebook har bestemt seg for at jeg ikke vil lese noe av. Jeg ser innlegg fra folk jeg ikke aner hvem er, fordi jeg en gang har sagt ja til en venneforespørsel og ikke tenkt mer på dem. Jeg ser personlige innlegg av den typen jeg raskt har bladd forbi så mange ganger at Facebook ikke viser dem lenger. Jeg ser innlegg fra grupper jeg hadde glemt jeg var medlem i. Resultatet er ganske kjedelig, men også rart på en spennende og kaotisk måte. Jeg vet ikke lenger hva jeg kommer til å bli vist når jeg åpner Facebook. Det er ganske ålreit.

Prøv selv. Ingenting kan overbevise meg om at Facebook er en god tjeneste det er verdt å bruke mye tid på. Facebook må dø. Samtidig er det der alt skjer. Mange av oss må innom i blant. Da er dette et godt triks for å gjøre det nødvendige ærendet til en rarere og litt hyggeligere opplevelse.