Ja til billige, dårlige vikingfilmer

Adrian Plau formulerer det så bra som det kan gjøres i Nyss: Vi trenger ikke én god vikingfilm, vi trenger ti dårlige.

I disse dager planlegges det faktisk å lage en skikkelig vikingfilm her i landet. Det skal ikke spares på noe; Roy Jacobsen skriver manus og Mads Mikkelsen spiller hovedrollen. De skal ha for de gode intensjonene, men jeg er redd dette er et gedigent feilgrep. For de 35 millionene som skal brukes på denne éne filmen burde man klare å lage minst 10 dårlige vikingfilmer som en investering i fremtiden. Vi trenger 20 år med spekulative B-vikingfilmer, fulgt av en 10-15 års pusteperiode.

Jess!  Jeg maser om dette hver anledning jeg får: Vi i Norden har gjort alt for lite for å utnytte underholdningspotensialet i mytologien vår.

Plau sammenligner med westerns og samurai-filmer, og jeg er helt enig: Man trenger B-filmene for å bygge opp mytologien, og så kan man eventuelt senere lage noe påkostet som gjør noe spennende ut av klisjéene. Og av de mange dårlige vil en og annen treffe ekstra godt med manuset, og bli en (kult-)klassiker for kommende generasjoner.

Det vi trenger er rett og slett at noen dytter ut minst én billig og gøyal vikingfilm i året.  Ikke en “storfilm” nå og da.

3 thoughts on “Ja til billige, dårlige vikingfilmer

  1. Konrad

    Jepp: Westerns, Easterns og Northerns. Som kjent har det vært mye gjensidig inspirasjon mellom westernfilmer og klassiske samuraifilmer.

Comments are closed.