Hvitt kvalitetssikkel går aldri av moten

Eskil Aasmul - Trygdesnylterboken (2010)

Trygdesnylterboken av Eskil Aasmul høres ut som en samfunnsrefsers oppgjør med samtiden, eventuelt en howto for latsabber, men dette er stort sett bare moro.

To trygdesnyltere som er ute etter å tyne staten for mest mulig penger snubler over den vanvittig hemmelige makten bak makten, og blir jaget av agenter opp i taket på nærmeste flyplass.  Der finner de en skjult verden av samfunnets utstøtte, som har degenerert til borgerkrig mellom femi-nazier og macho-nazier.

Det henger ikke sammen hele veien, men for det meste er dette voldsomt morsomt, og boken er aller best når den tar avstikkere fra handlingen, så som i historien til Homedalsbyen, og legenden om Trygdesnyltermannen.  Det er litt Terry Pratchett over det: Kjapt, konsist, spinnvilt, og med ideer under humoren.

Dette vil jeg ha mer av.  Ryktene sier at forfatteren har kommet seg ut av trygdetilværelsen, men vi kan håpe han finner tid til å skrive mer allikevel.  (Full disclosure: Jeg slo Aasmul 10-5 i foosball i dag.)

Boka er primært utgitt som gratis e-bok, på et forlag som passer godt til det konspiratoriske innholdet, men for de av oss som har et nostalgisk forhold til papirbøker har han også lagt den ut på Lulu.