2000-tallet var tiåret da bloggen kom til Norge. Her er en oppsummering av hvordan det skjedde, før jeg glemmer resten:
Nesten ingen i Norge drev med blogging før 2000. Det er ikke så rart, for det var dårlig med verktøy. Mange av de som var tidligst ute skrev nettdagbøker, og forskjellen på det og blog var uklar.
En av de første som brukte bloggen til å skrive om noe, annet enn seg selv, var Jill Walker, som startet i Oktober 2000. Hun er aktiv fremdeles, og har dermed sannsynligvis Norges lengstlevende blogg.
I 2002 var det fremdeles så få blogger i Norge at jeg kunne vedlikeholde en nesten komplett oversikt. Det var ca 50, og vokste sakte.
Den første politikkbloggeren var nok Fredrik Norman, som startet i Februar 2001. Han var objektivist, og en del av en høyreorientert trend blandt tidlige politikkbloggere.
Mediene skrev om blogging som fenomen fra ganske tidlig av, men det hele var ganske marginalt. Blogging tok av som mediealternativ i USA rundt 2002-3, og den samme hypen kom til Norge rundt 2005. Høsten 2005 avholdt norske bloggere en liten blogkonferanse på Skøyen, hvor Tor Andre Wigmostad sa at snart ville blogging være så selvsagt at det ikke ville være spennende å snakke om lenger, akkurat som ingen snakker om papir.
Han fikk rett. I dag vet jeg ikke hva vi skal med blog-begrepet lenger. Alt på nettet bruker blogteknologi, eller er blogging med et annet navn. Bloggen er død – og har gjenoppstått som internet.
Og det er vel like greit, for det er nå et fryktelig stygt ord.
Jeg startet selv min første blogg/nettdagbok i januar 2001 etter inspirasjon fra andre i og rundt miljøet på NTNU og diverse irc-kanaler, og bloggene som inspirerte meg var derfor startet før dette, altså trolig i løpet av 2000. Hverken min gamle eller noen av de bloggene som inspirerte meg er nevnt i din oversikt, så å si at blogg-oversikten din var nesten komplett i 2002 vil jeg mene må være en god overdrivelse. Det føltes kanskje slik innenfor din nettsfære, men listen er langt fra representativ for hva som fantes i min på samme tidspunkt, altså må antallet blogger i Norge trolig ha vært langt høyere enn de ca. 50 du skriver at du kjente til i 2001/2002. Utilsiktet eksemplifiserer du derfor utmerket hvor stort og vanskelig navigerbart nettet var i tiden før Google
Interessant. Jeg søkte mye etter norske blogger, (den fantes knapt noen bloggsfære å være “innenfor”), husker ikke om det var med Google, men det var grundig. Blant de som falt utenfor ville det nok vært de som var engelskspråklige (vanskelig å finne vha søk), de som ikke brukte noen variasjoner av ordene blogg eller nettdagbok, de som ikke var indeksert, og de som var kortlevde.
Jeg tror allikevel listen er nesten komplett – dvs at det snarere mangler noen titalls enn hundrevis i den.
Uansett var poenget at bloggmiljøet var fryktelig lite, så lite at det var mulig å manuelt vedlikeholde en oversikt.
Tankene dine om hvilke som falt utenfor er nok ganske riktige. Noen av bloggene jeg fulgte var som du nevner på engelsk og ville derfor ikke vært dekket/funnet uansett, og blant de som var på norsk var det få som benyttet ordene blog eller nettdagbok da ingen av delene var veletablerte begreper ennå. Det gjelder ihvertfall min egen og et par av dem jeg klarte å finne på Archive.org.
I tillegg var de fleste av det slaget vi i dag kaller nettdagbøker, og dermed ikke de mest interessante i et bredere perspektiv, det er jo grenser for hvor mange tenåringer man har behov for å lese om dagliglivet til
At det snarere var noen titalls enn hundretalls som mangler skal jeg også være enig i, for som du sier var ikke bloggmiljøet svært stort i de dager. Det er bare å se på nettdagbok.no, som i løpet av 2002 gikk fra bare 15 til knapt 100 blogger basert på frivillig innmeldelse. Dette betyr allikevel at listen din kanskje bare dekket halvparten av de eksisterende norske bloggene på den tiden den ble vedlikeholdt, og det vil jeg fortsatt si er langt fra å kunne kalles nesten komplett. På tross av dette vil nok listen din en gang kunne bli en uvurderlig ressurs for å gjøre research på blogging i Norge gjennom Archive.org!